Mariano Rajoy, molt pendent del que passi al Parlament (EFE)
Mariano Rajoy, molt pendent del que passi al Parlament (EFE)
Madrid

Rajoy demana al TC que actuï contra la llei del referèndum al més aviat possible

El govern espanyol envia al Constitucional un escrit en què l'insta a moure's amb urgència davant d'uns fets "d'extrema rellevància constitucional" i també demana un informe al Consell d'Estat, previ al recurs al TC

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha demanat al Tribunal Constitucional que es pronunciï al més aviat possible sobre la decisió del ple del Parlament de portar a debat la llei del referèndum. Mariano Rajoy ha demanat immediatament al Tribunal Constitucional que paralitzi les decisions adoptades a la cambra catalana. Ho ha fet, segons ha confirmat Soraya Sáenz de Santamaría, a través d'un incident d'execució de sentència.

Es tracta d'un escrit de 34 pàgines que demana salvaguardar l'autoritat del TC i de l'Estat de Dret i que s'actuï de formar "preferent i urgent" davant d'uns fets d'"'extrema rellevància constitucional". El text remarca que, aquesta vegada, no n'hi ha prou declarant nuls els actes impugnats, sinó que cal prendre les mesures "que calguin per evitar la continuació per la via de fet del Parlament de l'anomenat procés de secessió".

El document assenyala amb contundència la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè recorda que ja té processos oberts per desobediència. Vol que la Fiscalia investigui les possibles responsabilitats penals tant de Forcadell com dels quatre membres de la mesa que han votat a favor de tramitar la llei. 

L'executiu de Mariano Rajoy al·lega que demana la suspensió de cinc actuacions del Parlament: l'admissió a tràmit per part de la mesa; la desestimació de les peticions de reconsideració presentades per Cs, PSC i PP; la introducció de la votació a l'ordre del dia; l'acord per a la supressió des tràmits de procediment legislatiu, i "tots els actes subsegüents de tramitació del procediment".

Pendents del Consell de Ministres extraordinari i del ple del TC 

Aquesta iniciativa de demanar un incident d'execució de sentència no requereix la convocatòria d'un Consell de Ministres extraordinari, ja que es tracta de demanar que s'apliqui la sentència que ja va prendre en el seu moment el TC. Una sentència que considera il·legals tots els actes que tinguin com a objectiu la convocatòria del referèndum de l'1-O.

De tota manera, està previst un Consell de Ministres extraordinari per aquest dijous al migdia, que ha d'aprovar un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei del referèndum aprovada al Parlament. Aquest dimecres a la nit Rajoy ha fet el pas previ al recurs: demanar un informe al Consell d'Estat, que emetrà el seu dictamen a primera hora de dijous.

També serà aquest dijous al matí quan el Tribunal Constitucional es tornarà reunir en ple, a partir de les 10. La trobada d'aquest dimecres ha acabat poc abans de les tres de la tarda sense que hagi entrat l'incident d'execució. Damunt la taula, tant la petició de Rajoy com les recusacions que ha presentat per sorpresa Carme Forcadell contra tots els magistrats a primera hora del dia.

Mentrestant, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha presidit la Comissió de Secretaris i Subsecretaris d'Estat per poder prendre mesures davant les decisions que prenguin la cambra catalana o el govern de la Generalitat. Segons fonts de l'executiu espanyol, s'han estudiat totes les mesures i només cal decidir quines s'apliquen i en quin moment.

Fonts del govern del PP han informat que divendres el Consell de Ministres recorrerà davant del TC diversos preceptes sobre la llei del codi tributari de Catalunya.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut