Puigdemont i Junqueras
Puigdemont i Junqueras en la compareixeça d'urgència a Palau (Efe)
Barcelona

El Tribunal de Comptes encausa 7 càrrecs més pel 9N

Puigdemont creu que és un "salt qualitatiu" del govern espanyol per fomentar la por davant la imminència del referèndum

RedaccióActualitzat

El Tribunal de Comptes amplia en 7 persones més el nombre d'encausats pel 9N. L'organisme, a més, dona de temps a Mas, Ortega i Rigau fins al 25 de setembre per personar-se i perquè facin les seves al·legacions.

A més, en contra del que s'havia dit en un primer moment, puntualitza que no els demana encara la fiança, sinó que no serà fins que s'acabi aquest termini que decidirà si han de dipositar els 5 milions d'euros -el que se suposa que va costar el 9N- per un suposat delicte de malversació en l'organització de la consulta del 2014.

Set encausats més

Fins ara, l'òrgan encarregat de fiscalitzar els comptes de l'estat espanyol i el sector públic investigava només Artur Mas, Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau. Amb aquesta decisió, s'eleven a 11 els encausats per suposada malversació de fons públics.

S'afegeixen a la llista càrrecs com Jordi Vilajoana, exsecretari general de la Presidència; Ignasi Genovès, director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, i Lluís Bertran, Josefina Valls, Carolina Pardo, Jaume Domingo i Jordi Serra.

El govern ha rebut la notificació aquesta tarda, i el president, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han comparegut d'urgència al Palau de la Generalitat després d'una reunió extraordinària del govern a la qual també ha assistit Mas.

Puigdemont veu la decisió del Tribunal de Comptes, un tribunal "polititzat", com un "salt qualitatiu" del govern espanyol "per fomentar la por com l'únic argument per intentar aturar l'inevitable: el referèndum de l'1 d'octubre" .

Precisament, la decisió del tribunal s'ha fet pública unes hores abans del ple del Parlament d'aquest dimecres, en què les forces independentistes volen aprovar la llei del referèndum. Davant d'això, el president els ha respost:

"Per més por que vulguin fabricar, no en tindrem. Per més traves que vulguin posar en aquests 25 dies que falten per al referèndum, res no ho aturarà."

Els nous encausats no eren investigats

El president també ha volgut mostrar el seu suport a les noves persones encausades pel Tribunal de Comptes i ha recordat que "no havien format part de cap acusació en cap tribunal".

Segons Puigdemont, el govern espanyol "s'està saltant garanties fonamentals del dret de defensa i garanties processals, i ho ha fet en un temps rècord, de manera exprés, sense llegir-se ni esperar-se a rebre els expedients que ens havien demanat". Segons ell, això vol dir que "tenen clarament una decisió presa".

El vicepresident Junqueras també creu que el govern del PP "s'està saltant totes les normes bàsiques de la democràcia" per evitar que els catalans votin.

♦ El Tribunal de Comptes, nou actor a escena

 

Artur Mas: "És l'estratègia de la por"

L'expresident Artur Mas, en una entrevista al programa "Més 324", s'ha alineat amb Puigdemont i ha dit que, amb dictàmens com el del Tribunal de Comptes, el govern espanyol el que fa és utilitzar l'estratègia de la por. Ha afegit que les institucions de l'Estat es fan servir en contra d'una determinada ideologia i ha volgut deixar clar que la manera d'aturar les amenaces és que la gent vagi a votar l'1 d'octubre.

"Què estan fent, un cop més? L'estratègia de la por. Estan intentant ficar la por al cos a la gent i ens trien a alguns de nosaltres perquè quedi clar que a través d'aquesta caça major es pot caçar altra gent. Ara, davant de l'estratègia de la por, hi ha una altra estratègia, que és no fer-ne cas."

"Les persones que ja hem estat jutjades, ara tornem a ser jutjades pels mateixos possibles delictes, cosa que és absolutament aberrant des d'un punt de vista de les garanties personals. Ells estan utilitzant les institucions de l'Estat per anar contra gent que defensa determinades idees, cosa que és també aberrant, no només des d'un punt de vista democràtic, sinó de l'estat de dret."

"Ells poden amenaçar molt, poden perseguir, poden intentar introduir aquest virus de la por; això ho poden fer i ho fan. Poden fer la guerra bruta. Però hi ha una cosa que no poden fer, que és aturar uns quants milions de persones que lliurement vagin a votar."

 

 

Les entitats sobiranistes tanquen files amb el govern

També han estat presents a la reunió del govern les entitats sobiranistes. Tant el president de l'ANC, Jordi Sànchez, com el d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, han tancat files amb el govern. Sànchez ha recordat que es pot fer servir també la caixa de solidaritat.

"Creiem que l'única resposta possible en aquests moments és donar solidaritat; per això tornem a posar sobre la taula la caixa de solidaritat, per recollir aquests diners perquè tothom tingui clar que cap sanció, que cap pena, que cap condemna podrà acabar amb aquest procés de llibertat que el nostre país està vivint."

Les entitats sobiranistes diuen que també es pot aprofitar la Diada per demanar la solidaritat dels ciutadans en forma d'aportacions econòmiques. Plantegen, fins i tot, fer-ho en un acte concret.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut