Madrid

Lesmes: la unitat d'Espanya és "la base irreductible de tot el dret de l'estat"

En la inauguració de l'any judicial, el president del Tribunal Suprem i el Fiscal General de l'Estat apel·len a la unitat d'Espanya fixada a l'article 2 de la Constitució

RedaccióActualitzat

El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha fet una defensa tancada de la unitat d'Espanya en l'inici de l'any judicial, que s'ha celebrat aquest dimarts a Madrid.

En presència del rei d'Espanya, Lesmes ha afirmat, en clara al·lusió al procés independentista que viu Catalunya, que aquesta unitat fixada a la Constitució és la base per "preservar la nostra convivència allà on hi hagi diferències que es considerin insalvables, per molt profundes i arrelades que puguin ser".

"La Constitució, com a màxima expressió de la sobirania nacional, lluny de configurar-se com la proclamació d'un desig, és abans de tot un conjunt de mandats jurídics d'obligat compliment. Quan l'article segon fixa el fonament constitucional en la indissoluble unitat de la nació espanyola, no ho fa com un frontispici programàtic, sinó com a base última, nuclear i irreductible de tot el dret de l'Estat."

També el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha fet referències, directes i indirectes, a Catalunya. Maza ha assegurat que la fiscalia farà "una defensa activa" de la unitat d'Espanya:

"Davant de la desraó dels que se situen al marge de la llei, de l'estat de dret i de la democràcia, no hi ha lloc per a vacil·lacions. En aquest sentit, garantim una actuació serena i sempre sotmesa a la norma, però tan ferma i enèrgica com exigeixi la preservació de les institucions de l'estat de dret, que és, tal com proclama el títol preliminar de la nostra carta magna, aquesta pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols."

 

Un acte protocol·lari marcat pel procés independentista

Com cada any, la cerimònia d'obertura de l'any judicial ha reunit al Tribunal Suprem les principals autoritats de l'Estat.

L'acte l'ha presidit el rei Felip VI, que s'ha limitat a donar els torns de paraula. Els discursos han anat a càrrec del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, a més del ministre de la matèria, Rafael Catalá.

Les dures al·lusions de Maza i de Lesmes arriben després que en les últimes hores hi hagi hagut un escalfament dels discursos.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut