Madrid / Lima

Rubalcaba titlla d'incertes i molt greus les acusacions contra el govern d'empara de la tortura

El Parlament basc torna a ser centre de polèmica. El ministre d'Interior espanyol qualifica de molt greu la resolució aprovada aquest divendres per la cambra en la qual s'acusa el govern espanyol d'emparar la tortura de detinguts d'ETA. Alfredo Pérez Rubalcaba assegura que la resolució es basa en coses que no són certes. També el president espanyol ha opinat sobre aquesta qüestió. José Luis Rodríguez Zapatero troba fora de lloc la resolució i diu que això és matèria dels tribunals, no dels polítics. Des del govern basc, però, es justifica el text i s'assegura que mereix tot el respecte.

Actualitzat
Malestar a Madrid pel text aprovat a la cambra de Vitòria, amb els vots a favor dels socis del tripartit -PNB, Eusko Alkartasuna i Ezker Batua-, a més d'Aralar i el Partit Comunista de les Terres Basques, en què s'acusa el govern espanyol d'emparar policies i guàrdies civils acusats de tortures. Des de Lima, on José Luis Rodríguez Zapatero assisteix a una cimera, el president ha volgut defensar les forces i cossos de seguretat de l'Estat i ha demanat responsabilitat al Parlament basc. Ha recordat que és tasca exclusiva dels tribunals, i en cap cas dels partits polítics, determinar la responsabilitat d'un funcionari públic i ha demanat que es respectin els dictats dels jutges sense fer judicis d'intencions en un tema tan sensible com aquest.

Per la seva banda, Rubalcaba ha qualificat d'"incerta i molt greu" la resolució del Parlament basc i ha negat rotundament les acusacions. El ministre d'Interior ha explicat que s'ordena investigar qualsevol denúncia de tortura tot i que, assegura, "tot el món sap que ETA dóna instruccions als seus militants de denunciar tortures immediatament després de ser detinguts". També ha afegit que el govern i les forces de seguretat són els primers i més interessats que aquestes investigacions es portin a terme i que l'Estat de dret actuiï.

En aquest sentit, recalca que les denúncies a les quals es referia la cambra basca, les presentades per Igor Portu i Mattin Sarasola, presumptes autors de l'atemptat de la T-4, "estan investigant-se en aquest moment en seu judicial".

Pel conseller basc d'Interior, Javier Balza, la resolució expressa el que pensa la majoria del poble basc i mereix tot el respecte. Per la seva banda, la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, considera que la decisió del Parlament basc, només dos dies després de l'atemptat en què va morir un guàrdia civil, és una ofensa que el president del govern José Luis Rodríguez Zapatero no hauria de passar per alt.
Anar al contingut