L'acord d'Aragonès amb els comuns pels pressupostos tensiona encara més la relació amb Junts
L'acord d'Aragonès amb els comuns pels pressupostos tensiona encara més la relació amb Junts (ACN / Gerard Artigas)

L'acord d'Aragonès amb els comuns pels pressupostos tensiona encara més la relació amb Junts

L'impost als aliments ultraprocessats, càmeres als llançadors de projectils de foam o 5 milions per al tramvia al Camp de Tarragona, entre els punts principals de l'acord

Paula Florit GomilaActualitzat

Els primers pressupostos del govern Aragonès salven el primer tràmit parlamentari, però la negociació que ho ha permès ha afegit tensió entre els socis de govern, un altre cop.

En el ple que s'ha celebrat aquest dilluns a la tarda al Parlament, s'han debatut i votat les esmenes a la totalitat al projecte dels comptes. Finalment, n'han arribat cinc, les de tots els grups de l'oposició menys els comuns. El partit de Jéssica Albiach l'ha retirat al matí, després de l'acord que han tancat amb el president Aragonès, amb qui es reunien ahir a Palau.

Segons ha explicat Albiach, ha de servir "per obrir un nou espai a Catalunya posant els seus vuit diputats al servei de millorar la vida de la gent".

Els comuns també s'han compromès a abstenir-se en la votació de les esmenes que es mantenen. Així doncs, amb els vots en contra dels partits de govern, han quedat descartades i els pressupostos segueixen la tramitació amb l'objectiu que entrin en vigor l'1 de gener.


Aragonès manté que la majoria independentista no s'ha trencat

L'acord l'ha comunicat el president Aragonès als seus consellers en la reunió extraordinària del Consell Executiu que ha convocat a primera hora del dia. Després, l'ha oficialitzat en una compareixença des del Palau de la Generalitat.

Segons el president, malgrat que finalment no han comptat amb el suport de la CUP, la majoria independentista no s'ha trencat. Sobre les discrepàncies entre els socis, ha afirmat: "hem d'estar per sobre de les diferències de partit".

Ha afegit que hauria volgut una "majoria més àmplia" i que manté la mà estesa a la CUP per al futur. En tot cas, ha dit, s'haurà de revisar l'acord d'investidura. No ha detallat si això implica mantenir o no la moció de confiança que van pactar per als dos anys de legislatura.


Junts reclama una reunió urgent amb Esquerra

Per als socis de Junts, l'acord —o preacord, segons subratllen— obliga a replantejar-se la relació i revisar els acords que "ens han permès arribar fins aquí". Ho ha anunciat la portaveu de Junts, Elsa Artadi, pocs minuts abans que comencés el ple:

"El preacord és un fracàs per a l'independentisme i un fracàs per a Pere Aragonès."

 

Per a Artadi, l'acord no es correspon amb "el mandat de les urnes" i ha criticat que "no s'està donant el recorregut que mereix la confiança que van rebre els partits independentistes de la ciutadania de Catalunya." I, després de la reunió d'urgència del grup de Junts aquest migdia, ha sentenciat: "s'ha alterat la majoria d'investidura."

Artadi, que també lidera el grup de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, ha afegit que, segons el seu parer, el pacte "té un objectiu partidista, que és mantenir l'estabilitat a l'Ajuntament de Barcelona". I ha criticat Esquerra per haver-se compromès a permetre els comptes municipals i salvar el que consideren "el pitjor govern que ha tingut mai la ciutat de Barcelona".

Puigneró i Aragonès al consell executiu
La reunió extraordinària del govern ha durat poc més de mitja hora (EFE / Marta Pérez)


Els punts principals de l'acord amb els comuns

Segons fonts properes a l'acord, inclou augmentar la partida destinada a l'habitage fins als 1.000 milions d'euros —punt que ja s'havia ofert a la CUP. Això són 251 milions més del que preveia el projecte de pressupostos inicial.

També una partida per instal·lar càmeres a les llançadores de projectils de foam que facin servir els agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra. L'objectiu és que gravin les imatges del camp de visió en el moment que es facin servir, per poder avaluar-lo posteriorment, si cal.

També es preveu un nou impost sobre els aliments ultraprocessats i una altra mesura que també exigien els cupaires: internalitzar els serveis del 061 i el 112.

A més a més, s'ha pactat una partida de 5 milions per instal·lar una tramvia al Camp de Tarragona de cara al 2025, incrementar en 20 milions la dotació prevista pel Pacte Nacional per a la Indústria fins a arribar als 76 milions l'any que ve i 65 milions més per millorar la formació professional.

Altres punts pactats són eliminar les taxes per expedició dels certificats de professionalitat o promocionar la creació i desplegament de comunitats energètiques arreu del territori.

Esquerra permetrà l'aprovació dels pressupostos a Barcelona

Els republicans també s'han compromès a permetre l'aprovació dels comptes municipals. El diputat i president d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, ha explicat el canvi de postura aquest migdia al Parlament.

Fins ara, els republicans s'hi havien oposat i, de fet, van votar en contra dels pressupostos en el primer tràmit al ple municipal, la setmana passada. Maragall justifica el canvi afirmant que ho fa "en favor del país".

Ernest Maragall anunciant que Esquerra permetrà l'aprovació dels comptes a Barcelona
Esquerra permetrà l'aprovació dels comptes a Barcelona (ACN / Rafa Garrido)

Així doncs, el grup d'Esquerra s'abstindrà en el ple previst al desembre. Això sí, Maragall ha volgut deixar clar que, malgrat que entén que han "d'actuar amb responsabilitat", també "amb la convicció que això no modifica la nostra posició com a grup municipal".

ARXIVAT A:
JxCatERCPressupostos de la Generalitat CUPEn comú
Anar al contingut