Nou intent del govern per convèncer la CUP: més pressupost a habitatge i impostos verds

En la negociació pels pressupostos, el govern accepta augmentar la partida d'habitatge fins a 1.000 milions d'euros i també ofereix la creació d'un grup de treball sobre un nou referèndum per la independència

Ferran Vila CabanasActualitzat

El govern ha respost a les demandes de la CUP perquè retirin l'esmena a la totalitat i poder tancar un acord per aprovar els pressupostos per al 2022.

Una de les principals demandes dels cupaires serà satisfeta: el govern efectuarà les modificacions necessàries en els seus comptes per arribar als 1.000 milions d'euros en polítiques d'habitatge. Segons ha pogut saber TV3, la quantitat addicional de 251 milions respecte a la dotació actualment prevista en els pressupostos, de 749 milions d'euros, es destinarà a habitatge públic.

D'altra banda, l'oferta del govern a la CUP a canvi del seu suport inclou dos impostos nous sobre fiscalitat verda, un que grava les emissions portuàries i l'altre sobre les activitats industrials que generen més gasos contaminants.

Sobre el projecte del Hard Rock al camp de Tarragona, el que ja s'havia pactat: cost zero. I dels Jocs Olímpics d'Hivern, fer una consulta l'any que ve abans de formalitzar la candidatura dels Pirineus. També s'estudiaran fórmules per a la gestió pública de l'aigua.

I una última oferta: el president Pere Aragonès proposa un grup de treball a la CUP per estudiar un nou referèndum sobre la independència en aquesta legislatura. 

La candidatura CUP-NCG celebra aquest dissabte al matí una assemblea interna  -Coordinadora Oberta Parlamentària, COP- per valorar la nova proposta del govern, si retira l'esmena a la totalitat o no i si torna a fer una consulta virtual a la militància.

Aquest és el document, al qual ha tingut accés TV3:


Dilluns, data límit

Fins ara, la CUP ha optat per mantenir el pols amb el govern en tota la negociació. Dimarts mateix va presentar una esmena a la totalitat dels comptes, com van decidir les bases.

Això no ha modificat la posició del govern, que segueix apostant per la CUP com a opció prioritària per aprovar els números del 2022, per bé que el president, Pere Aragonès, va obrir la porta als comuns durant la sessió de control, amb una reunió d'urgència aquest mateix dimecres.

Una trobada que no va agradar gens als socis de Junts, que han insistit en la necessitat d'entendre's amb els cupaires.

Aquest divendres, els comuns han decidit que també presentaran una esmena a la totalitat al text que proposa el conseller d'Economia, Jaume Giró, però s'obren a seguir-hi negociant.

Ara, doncs, la pilota torna a ser a la teulada de la militància de la CUP, que és qui ha de validar en última instància tots els passos que acabin fent els diputats de la formació en relació amb els comptes.

De fet, la formació ja ha convocat per a aquest dissabte una coordinadora oberta parlamentària extraordinària a Santa Perpètua de Mogoda.

Sigui com sigui, la decisió s'haurà de prendre abans de dilluns a dos quarts d'onze del matí, just abans que comenci el debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos al Parlament.


El PSC i els comuns registren esmenes a la totalitat

A l'espera del que faci la CUP, tant els comuns com el principal partit de l'oposició, el PSC, han registrat aquest divendres la seva esmena a la totalitat al projecte de pressupostos.

El líder del PSC, Salvador Illa, diu que són uns comptes de bloc i no de país, i critica l'actitud de Pere Aragonès per no haver-se obert a la negociació amb el seu grup.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Illa ho ha atribuït a la voluntat del president de la Generalitat de mantenir la majoria independentista a la cambra, una majoria que segons ell ja està trencada.

Amb tot, el PSC, com els comuns, deixa la porta oberta a retirar l'esmena fins a l'últim moment.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut