Biscaia

L'Ertzaintza localitza a Atxondo 80 quilos més d'explosius, manuals per fabricar bombes i diversos detonadors

En les últimes 24 hores la policia basca ha trobat a la localitat biscaïna d'Atxondo 181 quilos de material explosiu. L'Ertzaintza ha localitzat una motxilla amb 60 quilos d'explosius diversos, manuals utilitzats per la banda terrorista i dues bosses amb un quilo de cloratita, cosa que fa pensar que la càrrega estava gairebé a punt de ser utilitzada. Unes hores abans, en aquesta mateixa zona, la policia ja havia trobat 20 quilos de nitrat d'amoni en un recipient de plàstic i diversos detonadors. Tot plegat molt a prop d'on aquest dijous ja es va interceptar un vehicle i un bidó amb 100 quilos d'amonal a punt per ser utilitzats; només hi faltaven els detonadors.

Actualitzat

La investigació al voltant de l'artefacte amb prop de 100 quilos d'amonal trobat aquest dijous, juntament amb un cotxe sospitós, a la localitat biscaïna d'Atxondo, ha permès localitzar més material per a l'elaboració d'explosius. Es tracta d'una motxilla amb més 60 quilos d'explosius de diversos tipus, dues bosses de plàstic amb mig quilo de cloratita a cada una i manuals com els que utilitza ETA per fabricar les bombes i un recipient de plàstic amb 20 quilos de nitrat amònic i detonadors i temporitzadors.

L'Ertzaintza ha trobat tot aquest material als voltants de l'aparcament on hi havia el cotxe que va fer aixecar les sospites policials. Feia uns dies que estava estacionat en aquest lloc poc concorregut de la vall d'Atxondo. A prop del vehicle van trobar ahir un bidó carregat amb 100 quilos més d'explosius preparat per explotar. Només faltava connectar-hi el detonador.

Seguint les pistes dels explosius, la policia basca va escorcollar dijous a la nit dos pisos de Bilbao. Buscaven Asier Larriñaga, suposat membre d'ETA i fins ara l'únic identificat en aquesta operació. Els escorcolls van durar més de dues hores i l'Ertzaintza va confiscar, entre altres pertinences, un ordinador personal.

Larriñaga hauria conduït el cotxe que després la policia va traslladar fins a les seves dependències per ser analitzat, que tenia restes d'un component químic utilitzat per fabricar explosius i plaques de matrícula falses al maleter.

La investigació relaciona directament aquesta troballa amb el zulo que abans de Nadal es va trobar a Amorebieta. Totes dues localitats són a prop. També apunta que aquests explosius eren per atemptar a Barajas i que la descoberta del zulo hauria fet variar a ETA els seus plans amb el segrest i robatori de la furgoneta al sud de França.

Segons aquesta línia d'investigació, el comando responsable del zulo i del bidó estaria format per dues o tres persones més a part de Larriñaga. Probablement tots siguin membres legals de la banda, com és el cas del conductor del vehicle, que no té ni antecedents judicials ni policials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut