Partidaris d'una mort digna en una concentració a favor de la llei de l'eutanàsia a Catalunya
Espanya ja reconeix el dret a morir dignament

Qui i com podrà demanar l'eutanàsia a Espanya a partir del juny

La sanitat pública també cobrirà el suïcidi assistit, que es podrà aplicar a casa o en qualsevol centre sanitari

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

Espanya reconeix, des d'avui, el dret a morir dignament, un dret que es podrà exercir a partir del juny, a través de l'eutanàsia o el suïcidi assistit. Qui pot demanar morir i com ho ha de fer?


Què permet la llei d'eutanàsia?

La nova llei d'eutanàsia aprovada avui al Congrés permetrà demanar una mort assistida i digna quan s'està patint molt per una malaltia incurable.


Qui la pot demanar?

Persones majors d'edat, de nacionalitat espanyola, amb residència legal a Espanya o un padró que acrediti que fa més d'un any que viuen en territori espanyol, que pateixin "una malaltia greu i incurable" o un "patiment greu, crònic i impossibilitant" que afecti la seva autonomia. El patiment, sigui físic o psíquic, ha de ser "constant i intolerable". No la poden demanar els menors d'edat.

Han d'estar conscients i capacitades per fer aquesta petició o haver deixat instruccions per escrit prèviament en un document d'últimes voluntats.

La petició l'haurà d'aprovar la Comissió de Garantia i Avaluació, un comitè d'experts que vetllarà per tot el procés.
 

 


Com es provocarà la mort?

El pacient podrà triar entre l'eutanàsia activa o el suïcidi assistit. En el primer cas, i un cop autoritzada la seva petició, serà un professional sanitari (el metge encarregat de tot el procés) qui li administrarà els fàrmacs necessaris per produir-li la mort. En el segon, se li donaran aquestes substàncies perquè se les prengui ell mateix.

La llei no contempla que un tercer (per exemple, un familiar) administri els fàrmacs necessaris per produir la mort del pacient. L'equip sanitari donarà suport al malalt fins a la seva mort.

La mort per eutanàsia es considerarà, legalment, una mort natural.

Ho cobreix la sanitat pública?

Sí, l'ajuda a morir dignament serà una nova prestació de la sanitat pública i totes les comunitats autònomes estaran obligades a garantir aquest servei. Es podrà dur a terme en centres sanitaris públics, privats o concertats o al domicili del pacient.


Com s'ha de fer la petició?

El procés no és automàtic. Es calcula que pot trigar un mes i mig, mínim, a completar-se.

El pacient haurà de fer dues peticions de manera voluntària i per escrit al seu metge, amb 15 dies de diferència entre una i l'altra. El metge, que haurà de consultar el cas amb un altre professional mèdic, pot reduir aquest termini si hi ha risc "imminent" de pèrdua de la capacitat del malalt per atorgar el seu consentiment.

Si el malalt canvia d'idea, pot revocar la petició en qualsevol moment.

També es pot deixar constància d'aquest desig en un testament vital o un document de voluntats anticipades.

Els adults amb malalties greus i incurables i gran patiment podran demanar ajuda per morir (EFE)

Després de cada petició, el personal mèdic responsable del pacient parlarà amb ell per valorar la seva situació i explicar-li totes les possibilitats terapèutiques i de cures pal·liatives de què disposa. Si tot i així està decidit a tirar-ho endavant, el cas passarà a la Comissió de Garantia i Avaluació, que és qui ha d'autoritzar la intervenció.

Un cop rebuda l'autorització de la Comissió, el pacient haurà de tornar a confirmar la seva voluntat de posar fi a la seva vida. 


Qui forma la Comissió de Garantia i Avaluació?

La formaran personal mèdic, d'infermeria i juristes. Cada comunitat autònoma n'haurà de crear una, en un termini de tres mesos, i seran els responsables finals d'autoritzar cada procés d'eutanàsia.

Quan els arribi una petició, el president de la Comissió designarà dos dels seus membres perquè verifiquin que el cas compleix tots els requisits legals per ser autoritzat. Tindran set dies per fer-ho.

Les peticions no autoritzades podran presentar un recurs davant d'un tribunal contenciós administratiu.


Els professionals sanitaris, poden negar-se a practicar l'eutanàsia?

Sí, la llei permet l'objecció de consciència dels professionals sanitaris. Aquells que s'hi neguin ho hauran de comunicar amb antelació i per escrit.

Les administracions sanitàries crearan un registre confidencial d'objectors per poder garantir la prestació del servei.

Quan entrarà en vigor la llei?

Es calcula que la llei aprovada definitivament avui al Congrés -després d'haver superat la seva tramitació al Congrés i al Senat- entrarà en vigor al juny, tres mesos després de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat.
 

Quins altres països han aprovat una llei d'eutanàsia?

Espanya serà el sisè país del món i el tercer d'Europa en permetre una mort digna assistida. L'eutanàsia ja està despenalitzada als Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg, el Canadà i Nova Zelanda, on entrarà en vigor a finals d'aquest any. Colòmbia també en reconeix el dret, però no ha desplegat el reglament que ha de permetre la seva aplicació.

A Suïssa l'eutanàsia és il·legal, però està permesa l'assistència al suïcidi gràcies a un buit legal. El suïcidi assistit també és legal en diversos estats dels Estats Units.

A Portugal, el Parlament va aprovar al gener una llei per despenalitzar l'eutanàsia, un text tombat pel Constitucional que ara s'haurà de revisar.

 


Quin suport ciutadà té l'eutanàsia?

El CIS fa anys que no pregunta l'opinió dels espanyols sobre l'eutanàsia, però sí que ho han fet altres baròmetres, com Metroscopia o IPSOS, que situen el suport ciutadà a la regulació de l'eutanàsia entre el 84% i el 85%, respectivament. Un suport que ha anat creixent en els últims anys.

Cartell on es llegeix 'Morir en paz es un derecho' al costat d'un globus vermell amb forma de cor
La llei arriba 15 anys després de la primera condemna a un metge per ajudar a morir un pacient (EFE/Chema Moya)

 

 

 

ARXIVAT A:
EutanàsiaSalut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut