Què se sap de la vacuna de la covid per als infants d'entre 5 i 11 anys?

La Comissió de Salut Pública ha aprovat la vacunació contra la covid per als infants d'entre 5 i 11 anys. Però, quina vacuna se'ls administrarà i quines diferències hi ha amb les dels adults?

Xavier DuranActualitzat

Catalunya començarà a vacunar els infants de 5 a 11 anys a partir del dia 15. L'aprovació de la vacunació en aquesta franja d'edat pot hverfet sorgir dubtes sobre si és necessària i prou segura. Responem aquí a les preguntes més usuals.


Cal vacunar els infants contra la covid? Per què?

La web del Centre de Prevenció i Control de Malalties (CDC) ofereix arguments per recomanar que totes les persones de 5 anys o més rebin la vacuna. Segons el que s'hi explica, els infants tenen el mateix risc de contagiar-se amb el SARS-CoV-2 que els adults, i també d'encomanar-lo als altres.

Amb dades del mes d'octubre, als Estats Units, més de 8.300 infants d'entre 5 i 11 anys havien estat hospitalitzats a causa de la covid i es van produir vora de 100 morts. La covid s'ha convertit en una de les deu principals causes de mort dels infants d'entre 5 i 11 anys.

I encara que els símptomes no arribin a ser greus, poden causar complicacions o seqüeles en diversos òrgans.

També s'apunta que la vacunació dels infants protegeix la resta de membres de la família, entre aquests les persones grans, que tenen més risc de patir covid greu.

Un altre benefici és que puguin desenvolupar activitats, tant a l'escola com fora, amb una altra protecció.


I què hi diuen els pediatres?

L'Associació Espanyola de Pediatria creu que vacunar els infants disminuirà la circulació del virus, ajudarà a normalitzar la situació a les escoles i estalviarà confinaments. Però no tothom pensa igual. Segons la pediatra Vicky Fumadó, de l'Hospital Sant Joan de Déu, "com més gent vacunada tinguem, menys circulació de virus i menys casos greus".

En canvi, la presidenta del Comitè Científic Assessor del Departament de Salut, la doctora Magda Campins, de l'Hospital Vall d'Hebron, creu que "És molt més important avançar amb la vacunació dels ancians que dedicar recursos a vacunar els nens, que no pateixen de manera greu la malaltia i no ocuparan gaire llits d'UCI". Però en declaracions a Catalunmya Ràdio s'ha mostrat favorable a la vacunació dels infants i ha dit que els efectes no es veuran fins d'aquí a dos mesos.

Una nena rep la vacuna contra la covid
Una nena rep la vacuna contra la covid a Lansdale, Pennsilvània (Reuters / Hannah Beier)


Hi ha estudis recents sobre la vacunació dels infants?

Un estudi publicat el 9 de novembre al New England Journal of Medicine, fet amb més de 3.000 infants, concloïa que dues dosis de la vacuna de Pfizer/BioNTech amb una separació de 21 dies, era una mesura segura i eficaç que provocava una resposta immunològica potent.

Dins de l'extens equip que ha dut a terme l'assaig, hi ha tres metges catalans: Josep Lluís Arimany, de l'Hospital Universitari General de Catalunya, Clàudia Fortuny, de l'Hospital Sant Joan de Déu, i Àngels Ulied, de l'EAP Centelles.

Segons l'article, vacunar els infants té beneficis directes, com protegir contra una malaltia greu, l'hospitalització i les complicacions a llarg termini; i d'indirectes, com reduir la transmissió a l'escola i a casa, i poder tenir un aprenentatge presencial més segur.

Tant aquesta empresa, com Moderna estan duent a terme més estudis per demostrar que les vacunes són segures i eficients en aquesta franja d'edat i, fins i tot, amb nens més petits. Pfizer diu que a finals d'any podria oferir els resultats dels assajos en un grup d'infants de 6 mesos a 2 anys, i un altre de 2 a 5 anys.


Quina dosi s'administra a nens i nenes?

Amb l'única vacuna autoritzada als Estats Units entre els 5 i els 11 anys, Pfizer, la dosi és de 10 micrograms, un terç de la que es dona als adults, de 30 micrograms.  Per als nens de 12 anys o més, la dosi és la mateixa que per als adults.

 

Un ninot somrient contempla com posen la vacuna de la covid a una nena a Jerusalem
Un ninot somrient mira com posen la vacuna de la covid a una nena a Jerusalem (Reuters / Ammar Awad)


I quins efectes secundaris pot tenir?

Els mateixos que en els adults: dolor al lloc de la punxada, fatiga, mal de cap, calfreds, dolor muscular, febre, nàusees o pèrdua de gana.

El que pot causar més preocupació, perquè se n'ha parlat molt, és que pugui desencadenar miocarditis -inflamació del miocardi, una de les membranes del cor. Però encara que les vacunes de Pfizer i Moderna poden produir-ne, el risc és molt petit. I el perill que la covid en desencadeni és molt més elevat.

En l'estudi esmentat, els autors expliquen que no van observar cap cas de miocarditis ni de pericarditis entre els participants, cosa que, segons ells, concorda amb el risc baix que hi ha en tots els grups d'edat.

El risc més alt es dona entre els 16 i els 29 anys, però només hi ha uns 11 casos de miocarditis per cada 100.000 vacunats. I amb l'edat, el risc va disminuint.

Entre els 12 i els 15 anys es calcula que hi pot haver un risc semblant, però en dones d'aquesta franja només s'han registrat 30 casos per cada milió de vacunats.


En quins països està recomanat vacunar els infants?

El 25 de novembre, Agència Europea de Medicaments (EMA) va anunciar que el seu Comitè de Productes Mèdics per a Ús Humà recomanava estendre la vacunació amb Comirnaty (nom comercial de la vacuna de Pfizer/BioNTech) a infants d'entre 5 i 11 anys. Ja estava aprovada per a persones de 12 anys o més.

A la Unió Europea, la decisió tindrà efecte a partir del 13 de desembre. En països concrets, Itàlia ho va aprovar l'1 de desembre, i França va fer el mateix però només per a infants amb risc elevat o que visquin amb persones vulnerables.

Alemanya preveu administrar-la als menors de 12 anys a partir de principis del 2022. I la República Txeca ja n'ha encarregat dosis per a uns 700.000 infants.

A Europa, però fora de la UE, diversos països recomanen dosis a persones d'entre 12 i 15 anys, tot i que ara com ara no per a menors de 12 anys.

Als Estats Units, el 10 de novembre, una setmana després de l'autorització de la vacuna per als infants, ja n'hi havia uns 900.000 que havien rebut la primera dosi. El 22 de novembre ja eren vora 3 milions, el 10% dels que la podien rebre. El percentatge d'administració varia molt per estats, com passa amb els adults.

El Canadà va autoritzar la vacuna de Pfizer per a infants d'entre 5 i 11 anys el 19 de novembre.

La Xina ha aprovat les seves vacunes Sinopharm i Sinovac per a infants de 3 anys o més. La província de Zhejiang espera completar la vacunació d'infants d'entre 3 i 11 anys al desembre.

Hong Kong va rebaixar a 3 anys l'edat per rebre la vacuna Sinovac, i Indonèsia l'autoritza a partir de 7 anys.

Singapur espera administrar la vacuna als nens d'entre 5 i 11 anys a partir del gener, i el Japó començaria al febrer.

A l'Orient Mitjà, Bahrain ha aprovat la vacuna xinesa Sinopharm per a infants d'entre 3 i 11 anys. I Israel, Oman i l'Aràbia Saudita han aprovat Pfizer per a infants d'entre 5 i 11 anys.

A l'Àfrica, el Marroc, Guinea, Namíbia i Sud-àfrica vacunen els infants de 12 anys o més, i Zimbàbue ho fa a partir dels 14 anys.

Cuba ja administra la seva vacuna Soberana a partir dels 2 anys. Veneçuela també l'administrarà als infants d'entre 2 i 11 anys.

Altres països llatinoamericans també tenen plans de vacunació per als infants.

Al Brasil, el regulador sanitari va afirmar, a finals d'octubre, que els seus directius havien rebut amenaces de mort per la possible aprovació de la vacuna per a infants de 5 anys o més. Els fets es van produir després que s'aprovés la vacuna de Pfizer a partir dels 12 anys.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut