La vacuna d'11 a 5 anys, a partir del dia 15 i sense ordre d'edat als punts de vacunació

Salut obrirà la possibilitat de demanar cita prèvia per a tota la franja d'edat, descartant fer-ho de forma progressiva

Paula Florit GomilaActualitzat

Catalunya començarà a vacunar les nenes i els nens d'entre 5 i 11 anys a partir del 15 de desembre, com es preveu que facin totes les comunitats. Dilluns, es rebran les primeres 234.000 dosis i s'espera una segona remesa per a principis de gener. Això permetria administrar la primera dosi a tots els infants de Catalunya.

Els detalls del pla de vacunació en infants els han explicat aquest dijous la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, i el doctor Toni Soriano, de la Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria de Vall d'Hebron.

Els infants d'entre 5 i 11 anys rebran una dosi adaptada de Pfizer
Els infants d'entre 5 i 11 anys rebran una dosi adaptada de Pfizer(Reuters/Dado Ruvic)

La vacunació en aquesta franja d'edat la va aprovar la Comissió de Salut Pública aquest dimarts, després que també va rebre l'aval de l'Agència Europea de Medicaments (EMA).

En concret, s'administrarà la vacuna de BioNTech i Pfizer. A diferència dels adults, la dosi per als nens i les nenes és de 10 micrograms, un terç de la que es dona a les persones més grans de 12 anys, que és de 30 micrograms.

Els infants rebran dues dosis en un interval de 8 setmanes.
 

Es podrà demanar cita prèvia a partir de la setmana que ve

Per vacunar-se, caldrà demanar cita pèvia a la web de Salut, encara no disponible per als infants. Finalment, s'ha descartat fer-ho de manera progressiva per edats. És a dir, s'obrirà el calendari a tota la franja.

Els punts de vacunació seran els mateixos que funcionen ara, tot i que se n'habilitaran d'altres en Centres d'Atenció Primària amb línia pediàtrica o algun hospital.

Es descarta l'opció de vacunar els nens i nenes a les escoles, per garantir que van acompanyats dels seus tutors, mares o pares. En cas que no sigui així, s'exigirà un consentiment informat, com es fa ara per als menors.

Es descarta vacunar els infants a les escoles
Es descarta vacunar els infants a les escoles(ACN/Blanca Blay)

Els infants que han patit la malaltia rebran una sola dosi

Es prioritzaran els nens i nenes de grups de risc. En cas que hagin patit la malaltia -i tinguin un test amb resultat positiu-, se'ls adminitrarà una sola dosi passades entre dues o quatre setmanes des de la infecció o aparició de símptomes.

Els infants que compleixin 12 anys entre una i altra dosi, es vacunaran amb una primera en modalitat pediàtrica i una segona d'adults, si ja han complert aquesta edat. Clara Cabezas ha recomenat no esperar per demanar la cita a qui es trobi en aquesta situació.
 

És segur vacunar els infants? 

El doctor Toni Soriano ha assegurat que la vacuna és segura i eficaç per als menors d'11 anys. Ha destacat la importància de vacunar aquesta franja perquè, tot i que no acostumen a patir una malaltia greu quan s'infecten de coronavirus SARS-coV-2 -de fet, la meitat no tenen símptomes-, el risc que pateixin complicacions greus no és inexistent.

Als Estats Units ja s'han administrat prop de 5 milions de vacunes a nens i nenes d'entre 5 i 11 anys i, segons Soriano, no s'han notificat efectes adversos greus. També es vacunen infants d'aquesta franja al Canadà i en breu es començarà a Itàlia i a Austràlia. 

 

Salut recorda la importància de vacunar-se

Carmen Cabezas també ha parlat de l'evolució de la pandèmia i la vacunació. Ha explicat que tot apunta que la tercera dosi de la vacuna seria eficient per protegir contra la variant òmicron, que s'ha observat en 54 països.

A Catalunya, s'han detectat per ara 5 casos d'òmicron i tots de persones que han viatjat a Sud-Àfrica. Per tant, no hi hauria encara transmissió comunitària. Per això, ha insistit que encara és la variant delta la dominant a Europa.

La secretària de Salut Pública també ha destacat que, a data d'avui, el grup amb la incidència a 7 dies més alta és el de nens i nenes per sota de 10 anys i, en el seu entorn, pares i mares entre 30 i 49. També ha remarcat el grup de 60 a 69. En tots els casos, la incidència està per sobre de 200.

Per tot plegat, ha recordat la importància de la vacunació -diu que les vacunes són "molt bones per evitar complicacions"- i que cal seguir les mesures de seguretat conegudes, com són distància, mascareta, ventilació i higiene.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut