Quatre exalumnes dels Maristes de Lleida denuncien abusos sexuals davant la policia
Façana del col·legi Maristes de Lleida

Quatre exalumnes dels Maristes de Lleida denuncien a la policia abusos d'un mossèn

Els afectats, d'entre 45 i 55 anys, asseguren que van patir tocaments del mossèn que feia de conserge del centre i que ja és mort

Actualitzat

Quatre exalumnes del col·legi Maristes Montserrat de Lleida van presentar dimarts denúncies davant dels Mossos d'Esquadra per presumptes abusos sexuals d'un mossèn del centre, ara ja mort. Són els primers casos que es denuncien a la policia a les comarques de Lleida, però els afectats asseguren que podria haver-hi un centenar de víctimes.

Fa un mes, els denunciants i altres afectats van explicar en una entrevista a "El Periódico" que havien patit abusos sexuals per part d'aquest religiós que feia de conserge de l'escola. El centre va emetre un comunicat on recomanava denunciar els fets davant les autoritats policials.

Els exalumnes, que ara tenen entre 47 i 55 anys, diuen que quan tenien entre 6 i 12 anys van ser víctimes de tocaments i altres abusos sexuals per part del germà Moisés González, mossèn de l'escola que no feia de mestre. Els fets haurien passat entre els anys 70 i 80.

 

Fets destapats en una entrevista fa un mes

Abans d'aquestes denúncies davant els Mossos, set exalumnes dels Maristes de Lleida van narrar en una entrevista a "El Periódico" que el religiós havia abusat d'ells. Van explicar com el germà Moisés els tocava els genitals aprofitant les revisions mèdiques.

El centre va respondre amb un comunicat on deia que eren "fets molt antics difícilment verificables" i va recomanar a les suposades víctimes que denunciessin els fets davant la policia.

En el mateix comunicat, va voler remarcar la seva prioritat de donar "atenció, acompanyament i escalf" a les víctimes. El centre va oferir professionals externs i independents per donar aquesta atenció i va demanar als afectats que es dirigissin a l'escola per poder rebre l'atenció adequada.

 

Responsabilitat dels Maristes

Alguns dels afectats van dir al rotatiu que les agressions al Col·legi Maristes de Lleida eren "vox populi" i que el centre n'estava al corrent, però el centre, en el comunicat emès, va negar tenir-ne constància prèvia. En l'enrevista, els exalumnes denunciaven l'escola d'encobrir-lo.

Recentment, la sentència pel cas conegut com a Maristes condemnava Joaquín Benítez a 21 anys i 9 mesos de presó per quatre casos d'abusos sexuals, però deia que no hi havia proves d'encobriment per part de l'escola.

 

La sentència obligava els Maristes a pagar 120.000 euros a les víctimes com a responsable civil subsidiari, si Benítez no ho feia. El Tribunal va afirmar que podia tenir sospites, però no la certesa, que la institució estigués al corrent de les activitats delictives del seu professor, almenys fins al 2011.

Al final del judici, la fiscalia va fer un dur al·legat contra els Maristes per haver encobert Benítez. Va denunciar la responsabilitat moral dels Maristes, els quals acusava d'encobriment i d'estar només preocupats per les indemnitzacions, i va acusar la Fundació Champagnat, propietària del centre, de ser "plenament responsable" dels fets. Segons el fiscal, va obstruir la investigació de la policia.

ARXIVAT A:
Pederàstia Menors
Anar al contingut