Puigdemont es queda sense aliança amb el PNB per a les eleccions europees
Carles Puigdemont

Puigdemont es queda sense aliança amb el PNB per a les eleccions europees

La formació nacionalista basca assegura que, malgrat tot, els dos partits mantindran una col·laboració postelectoral que tindrà com a objectiu la defensa conjunta d'Euskadi i Catalunya al Parlament Europeu

Actualitzat

El PDeCAT i el PNB no aniran junts a les eleccions europees del pròxim 26 de maig, tot i que asseguren que mantindran una col·laboració postelectoral en defensa de les "nacions basca i catalana".

Segons ha informat la formació en un comunicat, les dues formacions buscaran de forma conjunta "solucions al problema no resolt de l'encaix d'Euskadi i Catalunya, tant en el marc de l'estat espanyol com en el de la Unió Europea".

El PNB ha fet pública la decisió després que el seu líder, Andoni Ortuzar, ha mantingut una conversa aquest dijous al matí amb el del PDeCAT, David Bonvehí.

Els bascos afirmen que "entenen, respecten i accepten que la situació política catalana dugui el PDeCAT a la formació, de cara a les eleccions europees del 26 de maig, d'una candidatura exclusivament catalanista i coherent amb el procés polític que s'hi viu en els últims anys".

Als últims dies, la secretària del seu òrgan executiu, Mireia Zarate, havia reconegut que existien "dificultats" per "compartir estratègies" perquè el PDeCAT es troba en aquests moments pensant "únicament i exclusivament en Catalunya". En la mateixa línia s'ha referit aquest dijous Ortuzar.

"Vèiem difícil casar les aspiracions exclusivament catalanistes que tenia l'opció que propugnava el PDeCAT amb una llista en què no només hi aniria el PNB"

 

Ortuzar ha manifestat que la seva decisió "no és obstacle" perquè les dues formacions, a les quals els uneixen "dècades de relació i fraternitat política", puguin continuar col·laborant en "les diferents institucions parlamentàries, especialment al Parlament Europeu".

El PNB confia poder tancar als pròxims dies un acord amb Coalició Canària i Compromís per Galícia, amb qui té avançades les converses.

La ruptura de l'acord amb què PNB i PDeCAT havien concorregut a les últimes eleccions europees arriba després de que el PDeCAT anunciés que aniria a les eleccions sota el nom de Junts per Catalunya i que el cap de llista seria Carles Puigdemont, una qüestió que desconeixien els nacionalistes bascos.

ARXIVAT A:
PDeCATPNBEleccions europees 26M
Anar al contingut