Barcelona

Puigdemont convoca unilateralment la Junta de Seguretat per al 3 de juliol

En un acte amb empresaris, el president de la Generalitat assegura que no està disposada a acceptar que el govern espanyol l'estigui "desnonant" del seu dret d'autogovern

Actualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat unilateralment la Junta de Seguretat de Catalunya per al 3 de juliol. En un acte amb empresaris a Barcelona, Puigdemont ha dit que la Generalitat ha tingut "paciència", però que no està disposada a acceptar que el govern espanyol l'estigui "desnonant" del seu dret d'autogovern.

El president de la Generalitat ha estat molt dur amb el govern espanyol i, en particular, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido

"Des del novembre de 2016 li hem ofert fins a cinc dates. Cinc. No li ha agradat cap. Jo l'he convocada per al dia 3 de juliol. Perquè en tinc la potestat, perquè davant la diguem-ne 'negativa unilateral' de l'Estat a celebrar la Junta de Seguretat, perquè és una negativa unilateral, és ell que no l'ha volgut fer, jo que tinc, de fet, la responsabilitat de la convocatòria assumeixo la meva responsabilitat perquè no podem esperar més"

La portaveu del govern català, Neus Munté, ha assegurat que, davant la "negativa" del govern espanyol a fer la cimera, l'executiu ha decidit que Puigdemont, fent ús de les seves potestats, convoqui la Junta, que no es reuneix des de l'any 2009.

L'anunci arriba en plena controvèrsia entre els governs català i espanyol en matèria de cooperació policial, davant les dificultats per concretar la reunió de la Junta i pel requeriment del Ministeri d'Hisenda que limita a 50 agents la promoció dels Mossos d'Esquadra que la Generalitat pretenia convocar per a 500 efectius.

Munté ha denunciat la "constant negativa" per part del Ministeri d'Interior a acordar la data per a la convocatòria de la Junta, a través d'"excuses" i "pretextos", al·legant que queden "serrells tècnics" que l'executiu català no considera justificats. La portaveu del govern català ha remarcat que està "plenament acreditada" la necessitat de convocar "de forma immediata" la Junta de Seguretat, malgrat la "constant negativa" i les "excuses" per part del Ministeri d'Interior a acordar una data.

"La seguretat d'un país no pot estar subjecta ni a pròrrogues ni a demores de cap tipus. No hi ha cap dificultat, cap serrell tècnic perquè aquesta Junta de Seguretat no es pugui reunir i no es puguin establir millores en la coordinació i per compartir dades des del punt de vista policial."

En aquest sentit, la portaveu de l'executiu català s'ha preguntat per quin motiu des del Ministeri d'Interior es manté la "negativa" a participar en la convocatòria, mitjançant "excuses i pretextos" que segons el seu parer contrasten amb la "rapidesa" amb la qual considera que s'ha celebrat la Junta de Seguretat d'Euskadi.

Jané convoca els presidents de grup parlamentari

Davant les reticències que la Generalitat creu que la Moncloa manté amb la convocatòria de la Junta, el conseller d'Interior, Jordi Jané, ha convocat aquest dimarts els presidents de tots els grups parlamentaris a una reunió per exposar-los els seus plantejaments. L'únic que no hi ha assistit és el líder del PPC, Xavier García Albiol, que va assegurar aquest dilluns que en una situació de "normalitat" seria "recomanable" que es reunís aquesta junta, però l'actual no era una situació de normalitat.

"Diguem les coses clares: la Junta de Seguretat la presidiria un president de la Generalitat que aposta per donar un cop d'estat polític."

Jané va denunciar divendres passat que el ministre Zoido no responia a les seves trucades i els seus missatges per posar data a la reunió.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut