"Som Perpinyà", la pancarta a la capçalera de la manifestació a la capital del Rosselló
"Som Perpinyà", la pancarta a la capçalera de la manifestació a la capital del Rosselló
Perpinyà

Protesta a Perpinyà contra els canvis que eliminen la catalanitat dels símbols

Una manifestació protesta a Perpinyà per reclamar un referèndum pel canvi de lema de la ciutat

Redacció/ACNActualitzat

El canvi d'escut de la ciutat de Perpinyà, que elimina la referència a la catalanitat, ha indignat molts habitants de la Catalunya Nord, que avui s'han manifestat en contra de la decisió presa per l'alcalde d'extrema dreta, Louis Aliot. Els convocants volen que la capital del Rosselló continuï sent "La catalana".

Centenars de persones s'han manifestat pel centre de la ciutat aquest dissabte. Ho han fet per "reivindicar la catalanitat" de la ciutat que consideren que Aliot "vol que s'oblidi". Els concentrats acusen Aliot de voler fer desaparèixer els signes d'identitat de Perpinyà de manera unilateral i exigeixen un referèndum per saber si els ciutadans ho volen o no.

 

Una parella fent-se una fotografia abans de la manifestació a Perpinyà
Una parella fent-se una fotografia abans de la manifestació a Perpinyà (ACN/Gerard Vilà)

La marxa ha sortit de la plaça Catalunya i s'ha desplaçat fins a l'Ajuntament de Perpinyà on s'ha llegit un manifest en contra de la decisió. A la marxa s'han vist estelades, llaços grocs i banderes catalanes.

El coordinador general de Oui au Pays Catalan, Jordi Vera, lamenta que el batlle no ha consultat ningú abans de prendre la decisió. A més, Vera considera que se'ls està "prenent la identitat"

"El senyor Aliot no ens ha de dir qui som o qui no som. Ens treu la nostra identitat"

Catalana, però "plenament francesa"

El batlle va canviar el lema de la ciutat de "La catalana" per "La radiant", al·legant que el municipi estava "ancorat en la seva identitat catalana". Aliot assegurava fa uns dies que la catalanitat de Perpinyà és "una evidència" que tothom viu "de manera quotidiana i lliurement segons les sensibilitats de cadascú".

L'alcalde emmarca el canvi d'escut de Perpinyà dins aquest "període difícil" marcat per la pandèmia. "Ens correspon retornar a Perpinyà tot el seu esclat, tota la llum que porta d'ençà de la seva fundació", deia Aliot. Per això, a l'hora de descriure el nou blasó, l'alcalde d'extrema dreta ho resumia amb aquesta frase: "Perpinyà, ciutat mediterrània ancorada a la seva identitat catalana, arrelada dins el Rosselló històric i plenament francesa!".

ARXIVAT A:
Perpinyà
Anar al contingut