Protecció Civil recomana fer servir mascareta per anar a comprar (Barbara Gindl /Europa Press)
Protecció Civil recomana fer servir mascareta per anar a comprar (Barbara Gindl /Europa Press)

Protecció Civil recomana protegir-se amb mascareta per anar a comprar

Els experts recomanen l'ús de mascareta per evitar que una persona que pugui ser portador del coronavirus l'encomani a tercers

Actualitzat

El Departament d'Interior recomana ara que quan se surti de casa per anar a comprar s'utilitzi una mascareta o protecció que tapi la boca i el nas. La recomanació s'ha fet a través de Protecció Civil, amb la col·laboraciód el Departament de Salut, que també demana que la gent es posi guants per tocar els aliments i que els comprador porti una bossa o carretó propis. Cal evitar sortir cada dia a comprar fent una compra més gran per evitar el risc de contagi:


El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha reconegut que el govern espanyol també es planteja recomanar l'ús de mascaretes per sortir al carrer, però ha afegit que encara no pot confirmar si es prendrà la mesura.

L'ús generalitzat de mascaretes per prevenir el coronavirus genera certa controvèrsia, fins i tot entre els especialistes. En aquest sentit, alguns experts determinen que l'ús de les mascaretes ha de ser constant i, en canvi, d'altres asseguren que només cal protecció en circumstàncies molt determinades.

L'Organització Mundial de la Salut només recomana l'ús de mascareta clínica als particulars si presenten els símptomes respiratoris característics de la Covid-19 o si han de tenir contacte amb algú que se sospiti que està infectat pel coronavirus. Expliquen que només són eficaces si es combinen amb un rentat freqüent de les mans amb una solució hidroalcohòlica o amb aigua i sabó. L'OMS alerta que les existències de mascaretes al món s'estan agotant i que cal fer-les servir de forma racional.

A les farmàcies no hi ha estoc de mascaretes des del mes de febrer. 

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, assegura que els arguments científics sobre l'ús de mascaretes "no són clars" però que, en tot cas, eviten el contagi a tercers. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha explicat que científicament "no té gaire sentit" portar-la si estàs a l'aire lliure i no t'acostes a ningú a menys de dos metres.

Tot i això, ha apuntat que com que no saps si pots estar contagiat és bo posar-se-la per evitar contagiar ningú i que "en recomana" l'ús quan s'entri en una fase de relaxació del confinament. D'altra banda, ha alertat que la sortida de la pandèmia del coronavirus serà lenta i que apareixeran nous casos que caldrà acotar per evitar un nou "incendi".

El metge i investigador en malalties infeccioses Oriol Mitjà coincideix que l'ús de mascaretes al carrer serveix per prevenir contagis de persones que puguin estar malaltes i que expulsen gotes amb virus quan parlen o tussen:



Cal fer servir la mascareta de forma correcta i respectar una sèrie de consells i normes d'ús per assegurar-nos que no la contaminem amb les mans. Per col·locar-la s'ha d'agafant-la per les gomes i subjectar-la a les orelles. El petit ferret de la part superior s'ha de recolzar damunt del nas. Un cop ajustada, la fem baixar fins a la barbeta aprofitant l'extensió que li proporcionen els diferents plecs. A partir d'aquest moment no s'ha de tocar més amb les mans. 

 

Els alcaldes de Nova York i Los Àngeles recomanen portar mascaretes pel carrer
Els alcaldes de Nova York i Los Angeles recomanen portar mascaretes pel carrer (Eduardo Parra/Europa Press)

I què passa amb les mascaretes a la resta del món?

Als països asiàtics, l'ús de mascareta estava generalitzat abans de l'arribada del coronavirus SARS-CoV-2 per prevenir la transmissió de qualsevol malaltia, fins i tot un refredat comú. I amb la pandèmia de la Covid-19 el seu ús s'ha fet més extens.

Quan el vicepresident de la Creu Roja xinesa, Yang Huichuan, va arribar a Itàlia per assessorar el país en la lluita contra el coronavirus, es va escandalitzar de la poca gent que feia servir aquesta protecció pel carrer.

A Europa, només a Txèquia i Eslovàquia és obligatori dur mascareta al carrer, mentre que a Àustria, com ara a Catalunya, també es recomana per anar a les botigues.

El govern de Donald Trump està estudiant instar a l'ús generalitzat de mascaretes a tot el país. Els alcaldes de Nova York i de Los Angeles han recomanat a tots els ciutadans que quan surtin al carrer es tapin el nas i la boca amb mascaretes o amb algun material de roba o paper per alentir l'expansió del coronavirus. Nova York, amb més de 51.000 contagis, s'ha convertit en l'epicentre mundial de la pandèmia. Als Estats Units ja hi ha prop de 250.000 persones contagiades i més de 6.000 morts per la Covid-19.

A Israel, des d'ahir també és obligatori sortir al carrer amb mascareta protectora.


Protecció Civil les recomana per anar a la compra

Protecció Civil, en l'última actualització de les preguntes i respostes més freqüents sobre restriccions per l'estat d'alarma, afegeix la recomanació de portar mascareta quan es vagi a comprar. També suggereixen utilitzar desinfectant per netejar la nansa del carro de la botiga abans de fer-lo servir, i rentar-se les mans en tornar a casa.

El nou document incorpora la prohibició de les vetlles en tot tipus d'instal·lacions, públiques o privades, i també als domicilis particulars, independentment de la causa de la mort.

S'incorpora, d'altra banda, que les reparacions d'urgència de serveis bàsics com subministrament elèctric, calefacció i gas, aigua i telecomunicacions es permet, mentre que no està autoritzada l'obertura del local comercial al públic i que també està permesa la venda de bombones de butà com a servei bàsic.

 


 

       
            

          

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut