Imatge de l'aterratge de l'Starship, aquest dijous (Space X)

Primer èxit de SpaceX en la cursa a Mart: el coet Starship aconsegueix aterrar

En els altres intents d'enlairament, els prototips de coet de l'empresa del multimilionari Elon Musk explotaven en arribar a terra

RedaccióActualitzat

Primer èxit de la companyia espacial nord-americana SpaceX en la seva cursa per arribar a Mart. Ha aconseguit que el seu prototip de coet, l'Starship, de 50 metres d'alçada, hagi aterrat sense problemes.

Han estat necessaris quatre intents anteriors que van fracassar, perquè la nau explotava només tocar terra. Ara, s'ha enlairat deu quilòmetres en un vol que ha durat sis minuts. L'objectiu és que el coet arribi al planeta vermell amb tripulació a bord.

"Aterratge de Starship nominal", ha tuitat la missió aquesta nit de dijous, que en argot espacial vol dir que la maniobra s'ha fet sense problemes.

El vol ha durat sis minuts, i s'ha enlairat fins a deu quilòmetres d'altura (SpaceX)

Poc després d'aterrar van sortir flames a la base del coet, per la gran massa de combustible que utilitza la nau, però tot seguit van ser apagades per canons d'aigua.


Aquest prototip de coet, anomenat SN15, va enlairar-se verticalment amb els seus tres motors des de la base de Boca Chica, a Texas, en un vol de sis minuts.

Els responsables de la missió van confirmar que havia assolit l'objectiu d'arribar als deu quilòmetres d'altura, com en proves anteriors. Es tracta del primer assaig amb èxit a la missió de Mart, les darreres quatre proves van acabar amb l'explosió de la nau.

Els intents amb els prototips de coet explotaven en aterrar per la gran quantitat de combustible (Space X)

A principis de març, un altre prototip de Starship, l'SN10, va aconseguir aterrar, però va explotar pocs minuts després de tocar el terra.

Els assajos es fan a una zona desèrtica de Texas, prop de la frontera amb Mèxic, un lloc apte sense nuclis urbans a la vora perquè no hi hagi víctimes en cas d'explosió.

Starship es convertirà en el coet de SpaceX escollit per anar a Mart. L'acompanyarà una nau espacial tripulada, en una primera etapa anomenada Super Heavy. El conjunt mesurarà 120 metres d'alçada i podrà transportar 100 tones a bord.

L'empresa aeroespacial és del multimilionari i creador de Tesla, Elon Musk, un ambiciós projecte que vol transportar humans a l'espai de manera assequible i periòdica. La NASA ha finançat amb 135 milions de dòlars el desenvolupament del coet Starship, i també ha col·laborat en l'enlairament des dels Estats Units de la primera nau tripulada a l'Estació Espacial Internacional.

El coet SN15 s'enlaira des de Boca Chica, a Texas (SpaceX)

La NASA també ha escollit l'Starship per portar astronautes nord-americans a la Lluna com a part del programa Artemis. Els astronautes sortiran de la Terra amb un altre coet, l'SLS, desenvolupat per la NASA, que aterrarà en una estació orbital lunar anomenada Gateway.

La nau Starship l'esperarà per portar els tripulants en l'últim tram del viatge a la superfície de la Lluna.

ARXIVAT A:
Estació Espacial Internacional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut