Enlairament des de Cap Canaveral d'un coet Falcon 9
Enlairament des de Cap Canaveral d'un coet Falcon 9 (Reuters/Thom baur)

Space X i la NASA envien la primera nau tripulada a l'Estació Internacional des dels EUA

El contracte amb la companyia privada permet a la NASA deixar de dependre dels vols de la Soiuz per fer missions regulars a l'Estació Internacional

Actualitzat

El coet Falcon 9 de la companyia d'Elon Musk, Space X, s'ha enlairat del Centre Espacial Kennedy, a Cap Canaveral, a Florida. És la primera missió tripulada d'aquesta nau de l'empresa Space X, amb col·laboració de la NASA. I també és la primera vegada que un coet que es dirigeix a l'Estació Espacial Internacional surt des dels Estats Units.

L'interior de la càpsula Dragon durant l'enlairament

El coet ja ha situat en òrbita la càpsula Dragon amb quatre astronautes a bord, una dona i tres homes, tres de nord-americans i un de japonès.

 

 

La càpsula arribarà la propera matinada al laboratori espacial, que aquest any compleix el vintè aniversari. Aquesta serà la primera de les sis missions que Space X farà a l'Estació Espacial Internacional d'acord amb el contracte de 2.600 milions de dòlars firmat amb la NASA l'any 2014.

 

L'inici d'aquestes missions tripulades suposa per a la NASA la possibilitat d'embarcar-se en missions regulars a l'estació, i fins i tot per als seus programes a la Lluna i a Mart, en associació amb empreses privades encarregades de construir i dissenyar naus espacials i coets, com Space X, la companyia del creador de Tesla, Elon Musk.

Els astronautes a dins de la càpsula Dragon

De moment, els quatre tripulants són astronautes professionals, però l'any que ve ja es preveu que la Dragon porti turistes a l'espai. La missió d'aquesta matinada és històrica perquè representa la fi de la dependència nord-americana dels coets russos Soiuz, que durant nou anys han transportat astronautes dels Estats Units a l'espai.

 

El llançament ha rebut les felicitatcions de dos presidents nord-americans, l'entrant i el sortint. Joe Biden, el president electe, ha donat l'enhorabona a la NASA i a la companyia Space X, i ha dit que és un testimoni del poder de la ciència i del que es pot aconseguir aprofitant la innovació, l'enginy i la determinació dels Estats Units.

 


I Donald Trump s'ha atorgat l'èxit de la missió dient que la NASA era un desastre quan ell en va assumir el control, i hi afegeix que ara torna a ser el centre espacial més avançat del món.

 

ARXIVAT A:
CiènciaNASAEstats UnitsEstació Espacial Internacional
Anar al contingut