L'únic exemplar disponible de la tesi doctoral de Pedro Sánchez, aquest dimecres a la biblioteca de la universitat Camilo José Cela (EFE)
L'únic exemplar disponible de la tesi doctoral de Pedro Sánchez, aquest dimecres a la biblioteca de la universitat Camilo José Cela (EFE)
Madrid

PP i Ciutadans forçaran que Sánchez doni explicacions al Congrés sobre la seva tesi

Tots dos partits, juntament amb Podem, li reclamen també que la publiqui íntegra per esvair dubtes

RedaccióActualitzat

El Partit Popular també reclamarà al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que doni explicacions al Congrés sobre la seva tesi doctoral. Sánchez s'hi veurà obligat, perquè PP i Ciutadans conjuntament poden forçar-lo a fer-ho.

Ciutadans ho havia demanat aquest dijous al matí després de les informacions periodístiques sobre el presumpte plagi i falsa autoria de la tesi. 

La reclamació l'havia fet el líder d'aquest partit, Albert Rivera, que, després de la dimissió de Carmen Montón pel seu màster, va pressionar Sánchez perquè fes públic el contingut de la seva tesi doctoral.

 

Rivera ha qualificat de "greus" les acusacions, i ha afegit que, en comptes "d'amenaçar" amb accions legals o "assenyalar amb el dit" les informacions periodístiques, "doni la cara al Congrés".

Per la seva banda, el secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha reiterat a Sánchez l'exigència que divulgui el contingut sencer de la tesi:

"Sánchez ho té fàcil per dissipar tots aquests dubtes. El que ens sorprèn és el nerviosisme, que aquesta tesi encara no estigui en format digital perquè es puguin fer les comprovacions corresponents."

García (PP): "Que faci com Casado"

El PP ha fet les mateixes reclamacions a Sánchez que Ciutadans: que divulgui la tesi i que doni explicacions al Congrés. Ho ha dit el secretari general, Teodoro García, que ha reclamat, també, que s'enfronti a la premsa:

"Demanem que el senyor Sánchez faci el mateix exercici de transparència que va fer en el seu moment el senyor Casado: que es tanqui durant més de 2 hores amb 60 periodistes i expliqui, d'una manera tranquil·la, com va fer el senyor Casado en el seu moment, tots els detalls dels quals ara se l'acusa."

 

García també li ha reclamat que, tret que la tesi "sigui la causa d'una patent que calgui protegir a nivell de propietat industrial", la publiqui.

Preguntat per si Pablo Casado també publicarà els treballs del seu màster, García ha dit que ja van estar "a disposició dels periodistes durant 2 hores", i ha donat a entendre que no els publicarà perquè el cas "està en una altra instància, i es resoldrà allà".

El cas del màster de Pablo Casado va passar al Tribunal Suprem després que la jutge que l'instrueix hi trobés indicis de delicte.

Notícia relacionada: Casado va obtenir un màster fent 4 assignatures de 22 sense anar a classe ni fer exàmens

També Iglesias emplaça Sánchez a fer pública la tesi

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, també ha reclamat a Sánchez que publiqui la seva tesi, però amb l'objectiu de pressionar Pablo Casado:

"El més sensat que pot fer el president és fer accessible la seva tesi doctoral i no donar ni mitja excusa a Pablo Casado perquè no ensenyi els seus treballs de màster, que té l'obligació d'ensenyar-los."

"No es pot consentir aquesta imatge que està donant la universitat espanyola. Fa falta transparència i si la gent vol veure els treballs, crec que no hi ha d'haver cap problema en ensenyar-los."

Iglesias ha qualificat de "ridícules" les cues de periodistes a la biblioteca de la universitat Camilo José Cela per intentar "robar fotografies" amb el mòbil de l'únic exemplar disponible, i ha recordat que la seva està disponible sencera a internet i descarregable en línia.

 

Els rectors defensen les universitats

En plena polèmica de la tesi de Sánchez i dels màsters de la Universitat Rey Juan Carlos, la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles, la CRUE, ha assegurat que el problema es redueix només a un institut d'aquesta universitat.

Ho ha dit el seu president, Roberto Fernández, rector de la Universitat de Lleida, que ha admès que es podrien reforçar els mecanismes de control per evitar casos similars:

"Jo crec que en el cas de la Juan Carlos va haver-hi un excés de confiança cap a una persona d'un prestigi intel·lectual i acadèmic reconegut, i probablement segurament haurien hagut de tenir un puntet més de cura amb el funcionament d'aquell institut."

"Si és possible millorar internament en alguna universitat o en el conjunt del sistema a través d'un reforçament de la llei, els mecanismes de control de qualsevol cosa a la universitat, estic convençut que ni la Conferència de Rectors ni cap universitat pública o privada s'hi negaran."

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut