El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la sessió del Senat de l'11 de setembre (ACN)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en la sessió del Senat de l'11 de setembre (ACN)

Acusen Sánchez d'haver plagiat la tesi, però ell ho nega i anuncia "accions legals"

Alguns mitjans asseguren que l'autor real seria un antic assessor de Miguel Sebastián

RedaccióActualitzat

El desafiament llançat aquest dimecres per Albert Rivera a Pedro Sánchez perquè faci pública la seva tesi doctoral ha tingut conseqüències: la tarda d'aquest mateix dimecres hi ha hagut cua de periodistes per consultar l'únic exemplar disponible d'aquesta tesi.

És a la biblioteca de la universitat privada Camilo José Cela, on Sánchez la va presentar i defensar el 2012, i les consultes periodístiques ja s'han convertit en titulars acusadors contra el president del govern espanyol.

Acusacions de plagi

Entre altres, el diari "ABC" assegura que Sánchez va plagiar la tesi, amb extensos fragments d'altres obres sense citar-les, mentre que d'altres mitjans, com el digital OKDiario o "El Mundo", asseguren que, a banda dels plagis, l'autèntic autor seria un assessor de l'exministre Miguel Sebastián.

Aquest assessor és l'economista Pedro Ocaña, que aquest dijous ha fet públic un comunicat assegurant que les informacions no són certes.

Ocaña ha explicat que després que Sánchez presentés la seva tesi doctoral va publicar un llibre conjuntament amb ell, però que només va fer-hi algunes aportacions:

"Està basat en la tesi del president del govern i jo em vaig limitar a escriure parts d'alguns capítols."

 

 

Acusacions falses

La Moncloa ha reaccionat ràpidament a aquests titulars. En un comunicat, ha assegurat que emprendrà accions legals contra qui acusi Sánchez d'haver plagiat la seva tesi doctoral o de no ser-ne l'autor.

El mateix Pedro Sánchez ha afirmat en el seu compte a Twitter aquest dijous a primera hora que les acusacions són falses:

 

 

La tesi doctoral de Sánchez es titula "Innovaciones de la diplomacia española: análisi del sector público (2000-2012)", i el llibre conjunt amb Ocaña, publicat l'any després de la tesi, el 2013, "La nueva diplomacia económica española".

Iglesias emplaça Sánchez a fer pública la tesi

Després de fer-se públiques les acusacions, el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha reclamat a Sánchez que publiqui la seva tesi per pressionar Pablo Casado:

"El més sensat que pot fer el president és fer accessible la seva tesi doctoral i no donar ni mitja excusa a Pablo Casado perquè ensenyi els seus treballs de màster, que té l'obligació d'ensenyar-los."

"No es pot consentir aquesta imatge que està donant la universitat espanyola. Fa falta transparència i si la gent vol veure els treballs, crec que no hi ha d'haver cap problema a ensenyar-los."

Iglesias ha qualificat de "ridícules" les cues de periodistes per intentar "robar fotografies de la tesi amb el mòbil", i ha recordat que la seva està disponible sencera a internet i descarregable en línia.

Cua de periodistes

Aquest dimecres han consultat la tesi de Sánchez a la biblioteca de la universitat una vintena de periodistes i aquest dijous hi ha 10 peticions més. Només hi ha un exemplar que no es pot endur en préstec.

Per consultar-lo cal demanar-ho per escrit, amb el compromís de no fer-ne fotocòpies ni fotografies. Responsables de la biblioteca han assegurat que durant aquest any altres periodistes ja hi havien anat a consultar-lo.


 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut