Pla per ajudar els llogaters: microcrèdits, ajuts directes i suspensió de desnonaments

Els petits propietaris tindran garantit el cobrament del lloguer, però no els gran tenidors, segons el pla que ha aprovat el consell de ministres

Actualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un pla per ajudar els llogaters que tinguin problemes per pagar les quotes. Destaca la suspensió dels desnonaments durant sis mesos des de la finalització de l'estat d'alarma, la pròrroga automàtica de sis mesos dels contractes de lloguer per evitar pujades abusives, microcrèdits avalats per l'Estat a cost zero i també ajudes directes.

Les mesures s'adrecen a totes les persones a l'atur, els afectats per un expedient temporal d'ocupació i els autònoms que hagin reduït significativament els ingressos arran del coronavirus.

El govern espanyol calcula que més de mig milió de famílies es podrien beneficiar d'aquestes mesures.

 

Ho han anunciat, després del consell de ministres, la portaveu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, i la vicepresidenta tercera, Nadia Calviño.

Segons Iglesias, "la constitució és el cinturó de seguretat idoni" per defensar els més vulnerables i concretament "el dret constitucional de l'habitatge", sobretot ara que és "la trinxera des de la qual ens defensem del virus", perquè la gent s'ha de quedar a les cases per evitar l'expansió de la Covid-19.

Ha afegit que "el camí de l'escut social l'hem de recórrer en el conjunt de la Unió Europea" i ha aprofitat per agrair la fermesa del discurs del president Pedro Sánchez en defensa de la solidaritat europea, un discurs que ha qualificat d'"històric"

 

 


Petits i grans propietaris

El vicepresident i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha fet una distinció expressa entre els petits propietaris, "que tindran garantit el cobrament íntegre dels lloguers" i els fons d'inversió i fons voltor, que "assumiran part de l'impacte de la mesura i hauran d'efectuar reestructuracions dels deutes dels inquilins".

"No és el mateix una parella de jubilats que reben una pensió baixa i la complementen amb la renda d'un pis o un local que han comprat després de tota una vida de treball que algú que tingui quinze o vint habitatges llogats o un fons voltor amb milers d'habitatges i locals". Ho ha concretat així:

"Si un llogater està en situació de vulnerabilitat i té el pis llogat a un gran tenidor o un fons d'inversió, el propietari haurà de triar entre una quitança del 50% o una reestructuració amb tres anys de termini per pagar"

 

Unides Podem s'havia felicitat que l'Estat es faci càrrec amb fons públics dels deutes de tots aquells inquilins en situació de vulnerabilitat per la crisi del coronavirus, la qual cosa en la pràctica derivarà en una exempció del pagament per a milers de llars.

 

 


Microcrèdits

Si el propietari és un particular, es pot negar a pactar una moratòria amb el llogater. En aquest cas, l'afectat es podria acollir als microcrèdits a interès zero que donarà l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Cobriran un màxim de sis mesos de renda. Es podran retornar en 6 anys, ampliables a deu.

Iglesias ha explicat que si, passat aquest temps, algú no pogués fer front al pagament, sempre tindrà el suport del govern i "l'estat es farà càrrec dels deutes dels llogaters en situació de vulnerabilitat que no aconsegueixin sortir de la situació"

També ha explicat que les condicions d'accés d'inquilins als programes de microcrèdits seran menys restrictives que en la resta de casos en els quals s'aplica el concepte de "llar vulnerable" (moratòria d'hipoteques, bo social...). En aquest cas es permet que s'hi acullin totes les persones a l'atur, en situació d'ERTO o amb reduccions de jornada, i els autònoms que no arribin al límit de tres vegades l'IPREM (increment per fills i dependents a càrrec).

 

 

Les llars que no puguin afrontar el pagament dels microcrèdits disposaran d'ajudes directes de l'Estat per saldar el deute amb l'ICO. L'estat farà d'avalador.

Es preveu que la quantia de l'ajuda podria arribar fins a un import màxim de 900 euros al mes i fins al 100% del principal i interessos del préstec subscrit.


Prohibit tallar l'aigua i la llum

Una altra mesura anunciada pel vicepresident Pablo Iglesias per protegir els més vulnerables és la prohibició de tallar el subministrament d'aigua, llum i gas

"Garantim els subministraments bàsics, i ho estenem al conjunt de la població. No es podrà suspendre l'aigua, la llum o el gas a cap ciutadà mentre duri l'estat d'alarma", ha dit Iglesias.

 

Moratòria d'hipoteques als autònoms

En aquest consell de ministres també s'ha decidit ampliar la moratòria de les hipoteques als autònoms "que hagin vist suspesa l'activitat per l'estat d'alarma o quan la facturació hagi caigut significativament"

Per tant, dona marge per pagar fins al final de l'últim mes de l'estat d'alarma. "L'entitat creditora no podrà exigir-los el pagament de la quota hipotecària ni cap dels conceptes que l'integren, tampoc els interessos"

 

Ajudes als més vulnerables

A banda de les mesures destinades a l'habitatge, el govern espanyol també ha donat llum verda a altres ajudes.

Per a les treballadores de la llar, s'ha aprovat un subsidi, si s'han quedat sense feina arran de l'estat d'alarma. Hauran d'acreditar la baixa, per poder accedir a un subsidi del 70% de la base de cotització de la treballadora i, per tant, dependrà del que declarin i tributin oficialment.

A més, l'emergència també ha deixat sense feina molts treballadors temporals que han estat acomiadats i que no havien cotitzat prou per cobrar l'atur. Rebran 430 euros i hauran d'acreditar que tenien un contracte en vigor al gener.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHabitatgeCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut