Panamà

Pilar de Borbó, Almodóvar, Putin i Al-Assad, entre els implicats en els "papers de Panamà"

En els documents també hi apareixen col·laboradors molt propers del president Putin i societats vinculades a la família del president xinès Xi Jinping

RedaccióActualitzat

En els documents confidencials que s'han filtrat i que demostrarien que diversos polítics, esportistes i personalitats d'arreu del món haurien desviat diners a paradisos fiscals, hi apareixen, en concret, 140 polítics de 50 països d'arreu del món, vinculats a 21 paradisos fiscals. En els anomenats "papers de Panamà", hi estarien implicades persones com Pilar de Borbó, germana del rei Joan Carles, que no hauria aclarit si va declarar a Espanya els beneficis d'una societat que tenia a Panamà. Va dirigir la societat Delantera Financiera des del 1974 fins a cinc dies després de la proclamació de Felip VI com a rei d'Espanya.

Pedro Almodóvar també hauria aconseguit una "offshore" després dels seus primers èxits de taquilla els anys 90. Pedro i el seu germà Agustín, interpelat pel diari "El Confidencial", no neguen els fets, però asseguren que ara estan al dia de les seves obligacions tributàries. La família Domecq, una de les més poderoses d'Andalusia, també apareix en les filtacions. Dotze membres de la família figuren com a apoderats de l'empresa Rinconada Investments, una societat panamenya per gestionar comptes a Suïssa. Una de les figures de la família és Micaela Domecq, esposa de l'exministre d'Agricultura del PP Miguel Arias Cañete.

 

discursPersonalitats internacionals implicades

 

Entre la llista de personalitats internacionals que haurien amagat els seus diners s'inclouen dictadors, magnats, membres de la reialesa i esportistes famosos. Per exemple, hi estarien implicats el rei de l'Aràbia Saudita; l'actual president d'Argentina, Roberto Macri; l'actual dictador de Síria, Bashar al-Assad, o dictadors enderrocats com Moammar al-Gaddafi, de Líbia, i Hosni Mubarak, d'Egipte.

Entre els noms també hi figuren col·laboradors molt propers del president Putin, de Rússia, que haurien gestionat en secret fins a 2.000 milions de dòlars a través de bancs i societats fantasma.

 

discurs 

 

Altres documentes revelen moviments de societats "offshore", o deslocalitzades, vinculades a la família del president xinès Xi Jinping; al mandatari d'Ucraïna, Petró Poroixeko, i amb el difunt pare del primer ministre britànic, David Cameron.

En el cas d'Islàndia, els documents mostren els llaços del primer ministre islandès Sigmundur Gunnlaugsson i la seva dona amb societats anònimes a l'estranger durant la crisi financera que va viure el país.

En la llista també hi figuren altres personalitats com el jugador Leo Messi, que hauria iniciat les gestions per formar una xarxa empresarial per evadir impostos l'endemà mateix de saber que se l'investigava per l'evasió de 4 milions d'euros. També hi estarien implicats la FIFA, la Federació Internacional de Futbol, així com Michel Platini, president de la UEFA suspès temporalment per la FIFA davant la sospita de possible corrupció.

 

discurs 

 

Segons el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, la filtració inclou 11,5 milions de documents del bufet de Panamà, Mossack Fonseca, especialitzat en la gestió de capitals i patrimonis, amb informació de més de 214.000 empreses "offshore" en més de 200 països i territoris.

 

 

Si voleu més informació de tots els noms que apareixen als papers no us perdeu aquest interactiu que ha publicat ICIJ al seu web especial.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut