Pequín imposa com a nou líder de Hong Kong el policia de la mà dura contra les protestes

John Lee, responsable de seguretat durant les concentracions i manifestacions prodemocràcia del 2019, rellevarà Carrie Lam com a líder de l'executiu de la regió administrativa especial xinesa

RedaccióActualitzat

John Lee Ka-chiu, únic candidat a cap de l'executiu de Hong Kong, ha estat escollit per un comitè afí a Pequín amb un 99,2% dels vots (1.416 a favor i només 8 en contra).

El nou líder va ser responsable de seguretat del govern de Hong Kong entre 2017 i 2021, coincidint amb les protestes prodemocràtiques del 2019 i 2020, que el govern proxinès va esclafar amb duresa.

Avui també hi ha hagut protestes a les immediacions del Centre de Convencions de Hong Kong, on es duia a terme la votació per designar el nou cap de l'executiu. "Sufragi universal!" i "Poder per al poble!" són alguns dels crits que s'han sentit, en una marxa amb més policies que manifestants i periodistes.

John Lee, cap de seguretat durant les protestes prodemocràcia, nou líder de Hong Kong
Protestes poc nombroses i custodiades per la policia, al Centre de Convencions de Hong Kong (Reuters/Lam Yik)

La fórmula "un país dos sistemes", totalment diluïda

John Lee rellevarà Carrie Lam el proper 1 de juliol, aniversari de la tornada de Hong Kong a sobirania xinesa sota la fórmula "un país dos sistemes" l'any 1997. Un model que havia de durar 50 anys, però als 25 ja s'ha diluït completament sota la llei de seguretat nacional, que castiga la dissidència amb penes més dures, fins i tot de cadena perpètua, per a actes de subversió.

En aquest sentit, el proper líder de Hong Kong ha explicat que fonamentarà el futur de la Regió Administrativa Especial en l'ordre restaurat després de les protestes de fa tres anys:

"Havent restaurat l'ordre des del caos, ara és l'hora que Hong Kong comenci un nou capítol de desenvolupament."


Proper a Pequín i sancionat pels Estats Units

Policia de carrera, John Lee Ka-chiu s'ha guanyat el càrrec aplicant la tesi de Pequín que darrere les protestes hi havia terroristes aliats amb forces estrangeres que pretenien la secessió de Hong Kong. A més, és d'origen humil, a diferència dels empresaris o funcionaris, com Carrie Lam, que han governat fins ara i dels quals el partit comunista no s'ha acabat de refiar mai.

John Lee, cap de seguretat durant les protestes prodemocràcia, nou líder de Hong Kong
El nou líder de Hong Kong rellevarà Carrie Lam l'1 de juliol (Reuters/Lam Yik)

John Lee és objecte de sancions per part dels Estats Units, i és que la mà dura també ha esclafat la justícia independent i les llibertats de manifestació o d'expressió que diferenciaven Hong Kong de la resta de la Xina. L'oposició de Washington representa una dificultat a l'hora de complir la seva promesa de revitalitzar l'antiga colònia britànica com a motor econòmic i financer internacional.

 

ARXIVAT A:
XinaHong KongÀsia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut