La Xina aprova la llei de seguretat per a Hong Kong, que reprimeix la dissidència
Minut de silenci dels manifestants pro democràcia per la llei xinesa que castiga els dissidents (Reuters/Tyrone Siu)

La Xina aprova la llei de seguretat per a Hong Kong, que endureix la repressió

El text podria entrar en vigor aquest dimecres i comporta penes de presó més dures, fins i tot de cadena perpètua per a actes de subversió

Francesc CanalsActualitzat

Aprovada la polèmica llei de seguretat nacional per a Hong Kong. El Parlament xinès ha ratificat el text, que podria entrar en vigor en les pròximes hores. És una llei que castiga la dissidència amb penes més dures, fins i tot de cadena perpètua per a actes de subversió.

L'oposició a aquesta norma va originar l'onada de fortes protestes de l'any passat a la ciutat, que encara conserva un sistema econòmic diferent del de la Xina continental.

El text s'ha aprovat per unanimitat en el comitè permanent de l'Assemblea Popular. I porta la firma de Xi Jinping, que preval per damunt de tota llei de Hong Kong.

La cap del govern pro Pequín de Hong Kong, Carrie Lam, defensa que no posa en perill drets vigents a l'antiga colònia com la llibertat d'expressió o de manifestació, ni la independència judicial, ni les garanties per a la inversió. Lam rebutja les mesures preses pels Estats Units que deixaran de vendre armes a la policia de Hong Kong i tecnologia susceptible de caure en mans xineses. També demana respecte a la comunitat internacional per als afers de Hong Kong.


La Xina imposa la seva llei

La Xina aprova la llei de seguretat per a Hong Kong, que reprimeix la dissidència
Alegria dels proxinesos per la llei de Pequín, que ho celebren amb xampany (Reuters/Tyrone Siu)


El sector proxinès celebra una llei destinada a impedir protestes com les de l'estiu passat. Preveu castigar activitats considerades com a terrorisme, secessió, subversió i confabulació amb forces estrangeres. També preveu que els serveis secrets xinesos operin obertament a Hong Kong.

A l'extrem oposat, tímids intents de protesta del sector demòcrata sota ferri control policial. Venen temps molts durs per als seus líders. Alguns dels rostres més visibles, Joshua Wong i els seus seguidors, han decidit fer un pas enrere perquè estan convençuts que són l'objectiu de la llei i que acabaran a la presó. La formació, sorgida de la revolució dels paraigües, es dissol.

D'aplicació immediata, aquest dimecres hi haurà una prova de foc. Es convoca la manifestació anual per la completa democratització de Hong Kong l'1 de juliol, aniversari de la tornada a la sobirania xinesa el 1997, prohibida aquest cop per primera vegada, oficialment a causa del coronavirus.

Segons els acords amb la Gran Bretanya, l'"Un país, dos sistemes" hauria de durar fins al 2047. Per als demòcrates, només ha durat fins aquest dimarts.

 

 

ARXIVAT A:
Hong KongXina
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut