El Senat dels Estats Units fa costat a les protestes de Hong Kong i la Xina ho rebutja
Una manifestant estén la ma davant d'un policia durant les protestes (EFE/Fazry Ismail)

El Senat dels Estats Units aprova una proposta de suport als manifestants de Hong Kong

Pequín respondrà amb "fortes represàlies" si Trump dona el vistiplau al projecte de llei, que preveu sancions als funcionaris xinesos que violin els drets humans

RedaccióActualitzat

La crisi de Hong Kong està provocant un conflicte diplomàtic entre els Estats Units i la Xina. El Senat nord-americà ha aprovat la nit passada una proposta de suport a les mobilitzacions de Hong Kong. S'ha aprovat per unanimitat. I el govern xinès ja ha expressat una protesta "enèrgica", qualificant d'intervencionistes als Estats Units. Els acusa de violar el dret internacional.

Ara cal saber si el president Trump acabarà subscrivint aquest projecte de llei, que té com a objectiu protegir els drets humans a Hong Kong. La norma proposa la prohibició de vendre material antidisturbis a la policia de l'excolònia britànica i imposar sancions a funcionaris xinesos que hagin violat els drets civils. Fa referència a detencions arbitràries, tortures, confessions forçades o entregues extrajudicials.

Des de les files republicanes, el president del Comitè d'Exteriors del Senat, Jum Risch, ha destacat que la cambra alta s'ha posicionat a favor del poble de Hong Kong.

"L'aprovació d'aquest projecte és un pas important per fer responsable el Partit Comunista de la Xina d'erosionar l'autonomia de Hong Kong i reprimir les llibertats fonamentals."


El suport també ha arribat des dels demòcrates. Ben Cardin, membre del Comitè d'Exteriors, ho remarcava.

"La Xina ha d'entendre que els Estats Units estan compromesos amb l'autonomia i la llibertat promeses a Hong Kong."


Aquest projecte de llei és semblant al que va aprovar a mitjans d'octubre la Cambra de Representants. El pas següent seria l'acord per part de les dues cambres.

La Casa Blanca i el seu inquilí, Donald Trump, guarden silenci, de moment, sobre aquesta iniciativa legislativa, que, si finalment tirés endavant, afegiria més llenya al foc en les delicades relacions entre Washington i Pequín, especialment a partir de la guerra comercial.

Detenció d'un dels estudiants que participaven a les mobilitzacions (EFE/Jérôme Favre)​


"Els assumptes de Hong Kong són assumptes interns de la Xina"

En tot cas, la Xina no ha esperat el pronunciament de Trump per criticar de manera aferrissada aquest projecte de llei. El portaveu d'Exteriors del país asiàtic, Geng Shuang, condemna el que considera "una interferència inacceptable".

"Aquesta llei passa de llarg dels fets i de la veritat, utilitza una doble interpretació i interfereix de manera descarada en els assumptes de Hong Kong, que són assumptes interns de la Xina. És una violació greu del dret internacional i de les normes bàsiques que regeixen les relacions internacionals."

 

Encaixada de mans entre Trump i Xi Jinping a la cimera de fa cinc mesos. La situació ha canviat (Reuters/Kevin Lamarque)


El portaveu ja ha advertit que el govern de Xi Jinping respondrà amb "fortes represàlies" en el cas que Trump hi doni el vistiplau.

 

Segons la Xina, "la situació actual de Hong Kong no té res a veure amb els drets humans o la democràcia. La qüestió principal és acabar d'una vegada amb la violència, restaurar l'ordre i garantir l'imperi de la llei". El representant de l'executiu de Xi Jinping posa el focus en els manifestants.

"La realitat és que han destruït i incendiat instal·lacions, han atacat civils innocents i agents de la policia, i han ocupat per la força campus universitaris, tot de manera premeditada."


Mentrestant, desenes d'estudiants continuen refugiats en un dels campus universitaris de Hong Kong. Es manté el setge policial davant l'amenaça que detindran els estudiants quan surtin de les instal·lacions. Ja fa quatre dies que hi són. Es calcula que un centenar de persones continuen atrinxerades a la Universitat Politècnica. Durant aquests dies, la policia hauria arrestat uns 500 estudiants que han abandonat el campus.

ARXIVAT A:
Estats UnitsHong KongXina
Anar al contingut