Un mercat xinès obert el dia de Nadal, després dels nous casos a Pequín
De moment no hi ha noves restriccions, però les autoritats comencen a posar en alerta la població (Reuters/Tingshu Wang)

Pequín detecta cinc contagis i la Xina es posa en alerta pel retorn de la Covid

Les autoritats ja aconsellen no sortir de la ciutat durant les celebracions de l'Any Nou xinès, que és el 12 de febrer

RedaccióActualitzat

Després de mesos pràcticament sense casos de Covid autòctons, a la Xina consideren que s'està agreujant la situació. S'han detectat diversos casos els últims dies a la capital, Pequín. Al districte de Shunyi, de 800.000 habitants, s'ha declarat l'emergència epidèmica de temps de guerra, després de detectar-se cinc contagis.

Aquesta declaració no comporta pràcticament canvis, de moment, en la vida de la ciutat, però n'hi podria haver en un futur. La comissió municipal de salut parla de "situació complicada i greu" i aconsella no sortir de la ciutat durant les celebracions de l'Any Nou xinès, que és el 12 de febrer.

Les autoritats també han ordenat testar tota la població.

Segones les dades de Worldometers, la Xina fa mesos que ha aplanat la corba de la pandèmia. Només han detectat un miler de casos en els últims 50 dies, quan a Europa se'n detecten milers cada dia. Ara mateix tenen 320 casos actius, la gran majoria importats de països estrangers, i no han informat de cap nova mort des de mitjans de maig. Són dades facilitades, però, pel mateix govern xinès i que sovint s'han posat en dubte.
 

Un mercat xinès obert el dia de Nadal, després dels nous casos a Pequín
Un mercat xinès obert el dia de Nadal, després dels nous casos a Pequín (Reuters/Tingshu Wang)


Investigació de l'OMS

Aquests nous contagis arriben quan els dirigents del Partit Comunista es vanten del seu èxit en la lluita contra la pandèmia. L'Organització Mundial de la Salut es disposa a obrir una investigació sobre l'origen del virus.

El politburó l'ha qualificat d'èxit "extremadament extraordinari" i de "rol decisiu" el que ha jugat el mateix Partit Comunista xinès en la lluita contra el coronavirus. Lloances, però, que ignoren les acusacions tant internes com externes d'haver amagat el virus quan va aparèixer a Wuhan, a finals de novembre del 2019. Almenys vuit de les persones que van criticar la política del govern al principi de la crisi han patit càstigs. Dilluns jutjaran Zhang Zhan, periodista xinesa autora de diversos reportatges que mostren el caos de les primeres setmanes del virus a la ciutat on es va detectar.


La soca britànica s'estén

Aquesta última setmana el que preocupa és la coneguda com a variant britànica. És més contagiosa que la més habitual fins ara i s'ha anat estenent per diversos països. En les últimes hores hi ha hagut contagis a França, al Japó i també a Espanya.

A Madrid han confirmat els primers casos. Són quatre positius vinculats amb viatgers procedents del Regne Unit. La Direcció General de Salut Pública de la Comunitat de Madrid assegura que els pacients no estan greus i que està analitzant tres casos més sospitosos d'aquesta variant més contagiosa del coronavirus.


Pendents de la vacuna

El món, pendent de la vacuna contra la Covid-19, quan s'acosta als 80 milions de positius i supera l'1,7 milions de morts. El fàrmac ja ha arribat a tots els estats membres de la Unió Europea, just la vigília del començament de la campanya de vacunació, i 11 mesos després de l'aparició del primer cas en el seu territori, el 24 de gener a França.

Amb la llum verda de les autoritats sanitàries europees a principi de setmana, la campanya de vacunació començarà oficialment demà als estats membres, després que ja ho hagi fet al Regne Unit, els Estats Units, Rússia, la Xina i diversos països de l'Amèrica Llatina.

I a Rússia han superat els tres milions de contagis. Ja han autoritzat la vacunació per als majors de 60 anys amb el preparat rus, la Sputnik V. Fins ara la campanya de vacunació massiva que va començar el 15 de desembre passat només afectava les persones d'entre 18 i 60 anys. Fins i tot el president rus, Vladímir Putin, va admetre que no es podia vacunar perquè la seva edat, 68 anys, no l'hi permetia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Xina
Anar al contingut