Peter Ben Embarek, cap de la missió de l'OMS que ha investigat l'origen del coronavirus a Wuhan
Wuhan

OMS: la Covid té origen animal i és "altament improbable" la tesi del laboratori

Els experts internacionals han investigat a Wuhan durant dues setmanes, però no han pogut identificar quin animal va ser el portador de la Covid-19

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Després de dues setmanes d'investigacions a Wuhan, els experts internacionals de l'Organització Mundial de la Salut conclouen que l'origen del coronavirus va ser animal, però no concreten de quina espècie, perquè no han aconseguit proves detallades sobre si el portador de la malaltia van ser els ratpenats o els pangolins.

Peter Ben Embarek,  cap de la missió de l'OMS i expert danès en zoonosis assenyala que, en tot cas, els ratpenats són els més sospitosos:  

"Tota feina que s'ha fet per identificar el seu origen continua assenyalant una reserva d'aquest virus o d'un virus similar en poblacions de ratpenats."


La tesi del laboratori, desmentida

Els experts, que han pogut resoldre poques qüestions, descarten en tot cas la hipòtesi de la filtració del coronavirus des d'un laboratori, que consideren "altament improvable". Els investigadors creuen que la transmissió des d'un primer animal i després d'un segon, abans de contagiar els humans, és la teoria "més probable". També destaquan la possibilitat que el coronavirus arribés als humans a través d'algun aliment congelat de la cadena de fred.

Equip investigador de l'OMS al balcó del seu hotel de la ciutat de Wuhan (REUTERS/Aly Song)

Ben Embarek reconeix, però, que els "accidents poden passar", però que no han trobat cap publicació científica ni cap informe de laboratori del món que "informés d'aquest virus o d'algun altre de similar". Assegura que han investigat els laboratoris de la regió de Wuhan i n'han comprovat els "estrictes protocols de seguretat".

Embarek desestima la possibilitat que el virus hagués pogut "escapar-se" del laboratori P4 de màxima seguretat biològica de l'Institut de Virologia de Wuhan i apunta que calen "investigacions més específiques" per confirmar-ho.
 

Mesures de seguretat a Wuhan, on els experts han deixat moltes hipòtesis obertes sobre l'origen del virus (REUTERS/Aly Song)


No abans del desembre del 2019

Les conclusions de l'OMS no han fet canviar substancialment el que ja se sabia. Els experts asseguren que no han trobat cap indici de la presència del coronavirus a Wuhan abans del desembre del 2019.

Liang Wannian, cap de la delegació de científics xinesos, ha anunciat que no han pogut verificar si el virus es trobava en altres indrets abans que a Wuhan, a la Xina, tot i que sí que confirmen que hi va haver un brot important en el mercat de la ciutat.

"No hi ha proves suficients per determinar si el SARS-CoV-2 es va estendre a Wuhan abans del desembre del 2019."

 

Segons el cap de la missió de l'OMS, Peter Ben Embarek, els investigadors no han trobat proves de "brots importants" de la malaltia abans del desembre de 2019, tot i que estudis recents havien trobat casos fora del mercat en les mateixes dates però que "no alteren dràsticament" l'escenari del brot estudiat.

Compradors d'arrels de lotus en un mercat de Wuhan (REUTERS/Aly Song)


Hipòtesis contraposades

La Xina es decanta per la hipòtesi de la cadena del fred per explicar l'arribada del virus al país a través de productes congelats importats. Ben Embarek ha apuntat que s'analitzen les dues teories: que el virus arribés a través d'un individu en particular o a través d'un focus, com el del mercat de peix i marisc de Huanan, a Wuhan. 

El cap de la missió ha reconegut que encara desconeixen com va arribar el virus al mercat i com es va estendre. Insisteix que hi van haver altres casos simultanis a Wuhan no relacionats amb Huanan. Però el cap de l'equip d'experts xinesos, Liang Wannian, considera que el virus podria haver circulat per altres indrets abans que a Wuhan. Segons ell, això s'hauria produït setmanes abans i podria explicar "l'errada de la seva detecció en altres regions" fora de la Xina.

Wuhan va ser l'epicentre de l'origen de la pandèmia, des d'on es va informar dels primers casos de Covid el desembre de 2019, després de l'intent inicial d'amagar-ho. Des d'aleshores, el coronavirus ha causat més de 2,3 milions de morts al món.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19OMSXina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut