Demanen fins a 5 anys de presó a una periodista xinesa que va informar des de Wuhan
Zhang Zhan, abans advocada, va denunciar des de Wuhan els problemes en la gestió de la pandèmia (CHRD)

Una periodista xinesa afronta fins a 5 anys de presó per haver informat des de Wuhan

La justícia de la Xina acusa l'exadvocada Zhang Zhan de "provocar aldarulls i crear problemes" per les denúncies vinculades a la pandèmia

RedaccióActualitzat

Zhang Zhan, una periodista xinesa de 37 anys, es va desplaçar a Wuhan a principis de febrer, durant l'esclat de la crisi del coronavirus. Des d'allà va informar de la detenció d'alguns periodistes i de l'assetjament a familiars de víctimes que demanaven l'assumpció de responsabilitats per la gestió del brot. Ara, la fiscalia xinesa demana per a ella entre 4 i 5 anys de presó per "provocar aldarulls i crear problemes".

El seu cas l'ha denunciat l'organització pro drets humans Chinese Human Rights Defenders (CHRD), que recull que Zhang va difondre la informació a través dels comptes a WeChat, Twitter i YouTube.

Entre els fets que va denunciar, que famílies havien rebut menjar podrit durant el confinament d'11 setmanes que va viure la ciutat on es van identificar els primers casos de SARS-CoV-2 o que els van obligar a pagar taxes per poder-se fer les proves de detecció del coronavirus.

 

La reportera va desaparèixer el 14 de maig a Wuhan. La policia la va detenir per desordres l'endemà, una acusació que la fiscalia va formalitzar el 19 de juny a Xangai.  

Altres ciutadans que van informar des de Wuhan també van desaparèixer o van ser detinguts, com l'empresari Fan Bing, l'advocat Chen Qiushi, o el periodista Li Zehua. Aquest últim va quedar en llibertat a l'abril.

Demanen fins a 5 anys de presó a una periodista xinesa que va informar des de Wuhan
Els carrers de Wuhan, totalment buits, durant el confinament (Reuters/Stringer)

 

Les autoritats l'acusen d'haver "enviat una gran quantitat d'informació falsa" a través dels canals abans esmentats i d'"haver acceptat entrevistes amb els mitjans estrangers Radio Free Asia i Epoch Times", així com d'haver "agitat de forma malintencionada la situació epidèmica de Wuhan".

Les autoritats de Wuhan van justificar que havien trigat a reportar la informació disponible del brot perquè, segons va dir l'aleshores alcalde, Zhou Xianwang, estaven pendents de l'aprovació d'instàncies superiors per poder-ho fer.
 

Segons ha explicat la seva defensa, aquesta exadvocada va començar una vaga de fam el 2 setembre però van obligar a donar-li aliment. La va poder veure el 9 de setembre i va informar que el seu estat de salut era fràgil.

Zhang Zhan ja va ser detinguda l'any passat pels articles en suport a les protestes a Hong Kong contra la llei d'extradició a la Xina.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19XinaMitjans de comunicació
Anar al contingut