París

Noves mobilitzacions a França contra la reforma de les pensions, que estableix l'edat de jubilació als 62 anys

Gairebé 3 milions de francesos, segons els sindicats, i 900.000 segons la policia, han sortit als carrers de París en una nova jornada de protesta contra la reforma del sistema de pensions de Nicolas Sarkozy. Aquesta és la sisena manifestació en contra d'aquesta llei, que preveu allargar l'edat mínima de la jubilació dels 60 als 62 anys i augmenta els anys necessaris de cotització per cobrar la pensió. En total s'han convocat més de 220 actes en diverses localitats del país.

Actualitzat
El Ministeri de l'Interior francès ha dit que en total s'han manifestat 900.000 persones a París, però els sindicats han xifrat els assistents en 2,9 milions. Aquestes diferències en les xifres de participació és un dels punts de fricció entre els sindicats i el govern francès en les diverses protestes contra aquesta llei.

El projecte de llei sobre les jubilacions està previst que es debati el proper 5 d'octubre al Senat i els manifestants han demanat que es modifiqui el text abans de ser entregat al Senat. François Chérèque, cap del sindicat CFDT, ha dit a la ràdio francesa Europe 1 que "el punt principal d'aquesta reforma és que les desigualtats estan creixent" i ho consideren un atac al benestar de França. El govern francès diu, en canvi, que vol aprovar la reforma de les jubilacions per acabar amb el dèficit del sistema de pensions actual.

La primer secretària del partit socialista, a l'oposició, Martine Aubry, ha dit que "estem en una democràcia, i no es pot reformar un assumpte tan difícil sense escoltar".

Aquesta convocatòria ha estat organitzada en cap de setmana per tal que fos més fàcil per a tothom assistir-hi, fins i tot els que no es poden permetre fer vaga i deixar de cobrar un dia de sou. Els sindicats han convocat més protestes el proper 12 d'octubre, que també aniran acompanyades d'aturades laborals.



VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut