Un vidre trencat a Jerusalem
Hi ha hagut quatre atacs en dos dies, com a resposta a l'operació militar d'Israel a Jenín (Reuters/Mohamad Torokman)

Netanyahu promet mà dura pels últims atacs i pren mesures dràstiques com segellar cases

La policia israeliana ha segellat la casa del noi palestí que divendres va matar set persones a Jerusalem

RedaccióActualitzat

El govern israelià promet una resposta contundent després de l'escalada de violència de les últimes hores. Hi ha hagut quatre atemptats en només dos dies. El més mortífer, divendres, quan un jove palestí va matar a trets set persones a les portes d'una sinagoga a Jerusalem.

Reunit en gabinet de crisi, el govern de Benjamin Netanyahu --que ha parlat d'una resposta "dura, ràpida i precisa"-- ha posat damunt la taula mesures dràstiques, com facilitar l'accés a les armes als civils, una llei per deportar les famílies dels atacants o segellar les seves cases

De fet, això és justament el que han fet aquest diumenge amb el domicili de l'autor de l'atac a la sinagoga. Va ser el pitjor atac palestí d'aquest tipus contra israelians a la zona de Jerusalem des del 2008.

Com la resta dels atemptats que hi ha hagut a les últimes hores --aquest dissabte un noi de 13 anys va tirotejar un grup de jueus i va deixar dos ferits i hi va haver un atac frustrat en un restaurant de Jericó--, són una reacció a l'operació militar israeliana de dijous a Jenín, a Cisjordània, amb nou palestins morts.

La policia israeliana ha segellat la casa de l'autor del tiroteig de divendres a una sinagoga (Reuters/Ammar Awad)

Davant d'això, la policia israeliana ha elevat l'alerta nacional al màxim nivell i, entre altres coses, l'exèrcit ha enviat tres batallons més a Cisjordània, on els enfrontaments han empitjorat als últims mesos fins al punt que el 2022 s'ha tancat amb el nombre més alt de morts, entre militants i civils, en més d'una dècada.

Les forces més radicals del govern de Netanyahu, el més d'extrema dreta que ha tingut mai el país, reclamen més mà dura al primer ministre, que va tornar al poder al desembre. Haurà d'anar amb compte per no deixar-se arrossegar cap a posicions més extremistes que puguin desembocar en un conflicte obert amb els palestins.

El president palestí, Mahmoud Abbas, no s'ha pronunciat sobre l'atac de divendres, i aquest dissabte ha culpat Israel de l'espiral de violència.

ARXIVAT A:
Israel
Anar al contingut