Vehicles militars israelians desplegats prop de la frontera amb Gaza (Reuters/Violeta Santos)
Vehicles militars israelians desplegats prop de la frontera amb Gaza (Reuters/Violeta Santos)

Israel anuncia que està a punt per a una ofensiva a Gaza "per terra, mar i aire"

L'exèrcit israelià es prepara per als "propers passos de la guerra", posant èmfasi en una "operació terrestre significativa"

Actualitzat

Israel ultima la invasió terrestre de Gaza quan fa una setmana de l'atac múltiple de Hamas, amb llançament de coets i incursions des de la Franja.

Aquest dissabte, Israel ha anunciat que l'exèrcit es prepara per als "propers passos de la guerra", posant èmfasi en una "operació terrestre significativa" a Gaza. Segons un comunicat de les forces de defensa israelianes, s'ha traslladat "equipament essencial de combat" cap a localitzacions rellevants per a una ofensiva "per terra, mar i aire".

Al voltant de la Franja, en les últimes hores han augmentat els moviments de blindats militars i carros de combat. A la zona fronterera, Israel hi ha desplegat almenys 35 batallons i és constant veure-hi tancs, vehicles blindats per al transport de tropes, excavadores, camions cisternes i jeeps.

Hores abans, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha visitat aquest dissabte a la tarda les tropes d'infanteria que hi ha als afores de Gaza.

Parlant amb els soldats, Netanyahu els ha preguntat si estaven a punt per a la següent fase de l'ofensiva:

"Esteu preparats per al proper pas? El proper pas s'acosta"


També aquest dissabte a la tarda hi ha hagut un atac d'artilleria sobre Gaza, ben visible des de la ciutat de Sderot, la més propera a la Franja, a tot just tres quilòmetres de la tanca de separació.

Atac a Gaza, vist des de Sderot
Atac a Gaza, vist des de Sderot

Doble ultimàtum per evacuar la Franja

En les últimes hores, Israel ha fet les primeres incursions puntuals a la Franja, mentre fileres de tancs es preparen prop de la frontera per a l'inici de l'ofensiva terrestre. En aquestes incursions, l'exèrcit israelià assegura que ha matat el responsable dels atacs aeris de Hamas, Merad Abu Merad, considerat el responsable de dirigir l'atac del 7 d'octubre.

Aquest divendres al matí, l'exèrcit israelià va donar un ultimàtum de 24 hores als civils de la ciutat de Gaza i la zona nord de la Franja perquè abandonessin la Franja. L'ultimàtum va provocar un èxode massiu de palestins que fugien del territori.

Aquest dissabte, Israel ha donat un segon ultimàtum, de sis hores, perquè els civils marxessin de Gaza "de forma segura". L'ultimàtum, que afecta 1,1 milions de persones, ha expirat a les tres del migdia, hora catalana.

Paral·lelament, Israel ha llançat fulletons a la Franja alertant els civils que marxin de casa:


"Si et preocupes per tu mateix i pels teus éssers estimats, ves al sud", ha dit en un missatge en àrab, el portaveu militar israelià Avichay Adraee.

Israel ha obert dos passos segurs fins al sud de la Franja que els palestins poden utilitzar, tot i que els bombardejos no s'han aturat.
 

L'ONU demana protegir els civils

Poc després que expirés el segon ultimàtum d'Israel, l'ONU ha demanat a l'executiu de Netanyahu que protegeixi els civils que es troben en diverses instal·lacions de les Nacions Unides a Gaza.

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats Palestins (UNRWA) ha dit que, "malgrat l'ordre d'evacuar més d'un milió de persones del nord de Gaza i la ciutat de Gaza cap al sud de la Franja, molts, en particular les dones embarassades, infants, gent gran i persones amb discapacitat, no podran fugir de la zona".

L'ONU també reclama que es permeti l'entrada de combustible a Gaza per poder fer funcionar dessalinitzadores i que hi hagi aigua potable. Actualment, "la gent es veu obligada a utilitzar aigua bruta dels pous", la qual cosa "augmenta el risc de malalties transmeses per l'aigua".

Palestins refugiats en un edifici de les Nacions Unides, resant aquest dissabte
Palestins refugiats en un edifici de les Nacions Unides, resant aquest dissabte (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Hamas demana "esforços" a Egipte per reobrir el pas de Rafah

Els passos fronterers de Gaza continuen tancats i no permeten l'evacuació de persones. En un comunicat, el portaveu del govern palestí de Hamas a la Gaza, Salama Maruf, ha demanat a Egipte "fer els màxims esforços" per reobrir el pas de Rafah, l'únic dels sis accessos fronterers a la Franja que no controla Israel.

"Davant dels bombardejos, que van arribar al pas de Rafah a l'inici de les hostilitats i van motivar-ne el tancament total, reiterem la necessitat humanitària imperiosa de tornar a obrir-lo en totes dues direccions de manera regular per facilitar l'entrada de béns i combustible, traslladar els ferits i cobrir les necessitats de la Franja".

En els primers dies de la guerra, avions israelians van bombardejar la zona al voltant del pas. Segons l'exèrcit israelià, l'objectiu era destruir túnels utilitzats per Hamas.

Els Estats Units han arribat a un acord amb Egipte per permetre la sortida de ciutadans nord-americans a través de Rafah.

A banda del de Rafah, Gaza té cinc punts fronterers més: Erez, Kerem Shalom, Karni, Nahal Oz i Sufa, tots controlats per Israel. A més, hi ha un setè pas, el de Kissufim, tancat des de l'any 2005.

El pas fronterer de Rafah, entre Egipte i Gaza
El pas fronterer de Rafah, entre Egipte i Gaza (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Els Estats Units demanen als seus ciutadans que marxin ràpid

Pel que fa als nord-americans residents a Israel, l'ambaixada dels Estats Units ha formulat una crida als ciutadans que són a Israel i vulguin marxar que s'afanyin a agafar un vol "mentre n'hi hagi de disponibles".

En un comunicat, l'ambaixada nord-americana a Israel indica que els que vulguin sortir del país han de dirigir-se a l'aeroport Ben Gurion aquest diumenge i "buscar una taula amb una bandera dels Estats Units". L'ambaixada precisa que els vols viatjaran a "localitzacions segures" i la gent no podrà escollir destinació.

Els viatgers no poden portar mascotes i hauran d'omplir el formulari d'admissió de crisi per internet abans d'arribar a l'aeroport.

 

Incertesa sobre els més de 100 ostatges

Mentrestant, continua el neguit per la situació del centenar d'ostatges que Hamas va capturar dissabte en la incursió en territori israelià. Segons el darrer recompte fet públic pel govern israelià, són 126 les persones capturades per Hamas, entre les quals hi ha soldats israelians, dones, infants, persones grans i treballadors estrangers.

La unitat d'elit de l'exèrcit israelià Sayeret Matkal, considerada la més apta per a operacions d'extracció, és l'encarregada de l'alliberament dels ostatges.

De fet, aquest divendres aquesta unitat va dur a terme algunes incursions "localitzades" a la Franja "buscar proves que permetessin localitzar els ostatges", ja fossin vius o morts.

Segons Hamas, que va amenaçar de matar els ostatges en cas de bombardejos indiscriminats a Gaza, n'han mort 22 a causa dels atacs israelians, una xifra que no s'ha pogut verificar.

Llançament mutu de coets entre Israel i el Líban

D'altra banda, un altre front que va agafant força és la frontera entre el Líban i Israel. L'exèrcit israelià ha bombardejat aquest dissabte el Líban en resposta al llançament d'una trentena de projectils des del país veí.

Des de diumenge, Hezbollah s'ha afegit als atacs aeris contra Israel i l'exèrcit hebreu ha bombardejat posicions al Líban.

Aquest divendres al vespre, un periodista de l'agència Reuters va morir i sis més van resultar ferits en un bombardeig de les tropes israelianes en territori libanès.

Israel també ha respost aquest dissabte a un llançament de projectils des de Síria. L'Observatori Sirià de Drets Humans ha confirmat el llançament de projectils i l'ha atribuït a "faccions que treballen amb Hezbollah". Fa dos dies, Síria ja va acusar Israel d'haver bombardejat els aeroports de Damasc i Alep.

Bombardeig israelià al sud del Liban, aquest divendres
Bombardeig israelià al sud del Líban, aquest divendres (Reuters/Thaier Al-Sudani)

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelPalestinaGazaGuerra Hamas-Israel
Anar al contingut