El cas de La Manada va tenir molta repercussió social i, segons els magistrats, va perjudicar la seva feina diària (CCMA)

Multen dos jutges del cas de La Manada per trigar massa a dictar sentències

El CGPJ ha sancionat pels retards injustificats Raquel Fernandino amb 1.500 euros i Ricardo González amb 700 euros, per una falta greu

El Consell General del Poder Judicial ha sancionat per falta greu de retards reiterats i injustificats dos dels magistrats que van formar part del tribunal de l'Audiència Provincial de Navarra que va condemnar els membres de La Manada l'abril del 2018, per abús sexual. Són Raquel Fernandido, que haurà de pagar 1.500 euros de multa, i Ricardo González, multat amb 700 euros.

A les al·legacions que podien presentar, tots dos han parlat de la repercussió negativa que va tenir, a nivell personal i a la feina diària, la reacció social a la sentència, que primer condemava els acusats per abús sexual i no per la violació en grup d'una noia als Sanfermines del 2016.

González és el magistrat que volia absoldre La Manada i que veia en les imatges de la violació "la pura i crua excitació sexual" i no pas "dolor ni por". Fernandino va condemnar a nou anys de presó els cinc acusats i després es va mostrar a favor de deixar-los en llibertat fins que no hi hagués una resolució ferma. Finalment, el Suprem va imposar penes de 15 anys de presó als autors de la violació grupal.

 

Sentències endarrerides

En una inspecció al setembre, el CGPJ, el màxim òrgan de govern dels jutges, va veure que a finals del 2018 hi havia tres sentències pendents de dictar i que les ponències corresponien a aquests dos magistrats. Els judicis a l'Audiència de Navarra s'havien fet el desembre del 2017 i el maig del 2018. També tenien pendents una cinquantena de recursos d'apel·lació.

Al juny, se'ls havia donat dos mesos de marge per dictar les resolucions pendents, però no ho van enllestir.

En el cas de Ricardo González, l'informe detalla que el seu rendiment havia quedat per sota dels objectius diversos anys: el 2016 va tenir una productivitat del 63%; el 2017 del 72%; el 2018 del 69,5% i el 2019 del 75,5%.

El magistrat va justificar-se dient que va haver d'encarregar-se de múltiples denúncies de particulars i associacions i que, a més, la feina es va acumular.

Pel que fa a Raquel Fernandino, assenyalava a les al·legacions que aviat es dictaria una bona part del que quedava pendent i que se li havia ajuntat la feina perquè havia format part de la Junta Electoral Provincial a les eleccions generals del novembre del 2019, a més d'haver-se d'encarregar d'afers a l'àmbit de la violència sobre la dona a l'Audiència i que tampoc no hi ajudava el canvi constant de personal a la secretaria de la sala i a l'oficina judicial.

ARXIVAT A:
CGPJLa Manada
Anar al contingut