L'Exterior del Palau de Justícia de Navarra, on s'ha fet pública la sentència (EFE)
L'exterior del Palau de Justícia de Navarra, on s'ha fet pública la sentència (EFE)
Pamplona

El jutge que volia absoldre La Manada no hi veu "dolor ni por", sinó "excitació sexual"

Els arguments del vot particular per absoldre els cinc acusats

RedaccióActualitzat

La sentència que condemna els membres de l'autoanomenada La Manada a 9 anys de presó per abús sexual i no per violació pels fets dels Sanfermines del 2016 ha comptat amb el vot particular d'un dels membres del tribunal.

El jutge Ricardo González ha considerat que s'havia d'absoldre els acusats i justifica que els cinc joves sevillans van pensar "en tot moment" que la noia estava "conforme amb els actes sexuals que van tenir entre ells".

"No observo en cap dels vídeos i fotografies cap senyal de violència, força o brusquedat exercida per part dels homes sobre la dona. No puc interpretar en els seus gestos, ni en les seves paraules (les que m'han resultat audibles) intenció de burla, menyspreu, mofa o jactància de cap mena. Sí una desinhibició total i explícits actes sexuals en un ambient de gresca i alegria [literalment, 'jolgorio' i 'regocijo'] en tots ells i, certament, menor activitat i expressivitat en la denunciant."

El jutge manté que a les imatges aprecia "la pura i crua excitació sexual" i no pas violència:

"Totes són imatges de sexe explícit en les quals no té cabuda l'afectivitat, però també sense aspecte de força, imposició, comminació o violència. Reitero que hi ha una absoluta i despreocupada desinhibició en tots els homes que es fa especialment patent en el fet que pot observar-se que algun d'ells s'ha tret del tot els pantalons, roba interior i sabates (...) gest que em suggereix una despreocupació impròpia de qui està agredint sexualment una dona amb consciència de fer-ho."

El magistrat, de fet, sosté que s'hauria d'absoldre els acusats perquè entén que ella participa voluntàriament dels fets:

"Interactuen, i la manera com s'adrecen a ella a mi em suggereix que tots pensen que ella participa amb ells en el que estan fent. Pel que fa a la dona, tampoc percebo cap senyal de pudor en ella."

El jutge considera "irrellevant" si la noia té els ulls més o menys oberts o tancats i es fixa, en canvi, en l'expressió que té. Segons ell, no és de dolor ni por, sinó d'"excitació sexual".

"En cap de les imatges percebo en la seva expressió ni en els seus moviments cap indici d'oposició, rebuig, disgust, fàstic, repugnància, negativa, incomoditat, sofiiment, dolor, por, descontentament, desconcert o qualsevol altre sentiment similar. L'expressió del seu rostre és en tot moment relaxada i distesa i, precisament per això, incompatible, al meu parer, amb qualsevol sentiment de por, temor, rebuig o negativa. (...) Al contrari, el que em suggereixen els seus gestos, expressions i els sons que emet és excitació sexual."

Aquest membre del tribunal afegeix que tot plegat no presuposa que la relació sexual sigui consentida, i argumenta que "no és descartable" que en un acte no consentit "pugui arribar a sentir-se i expressar-se excitació sexual". Per al magistrat, però, els vídeos demostren que la víctima no va ser sotmesa, sinó que, fins i tot, actua de manera "proactiva".

"No puc afirmar, tanmateix, perquè no l'observo, una especial iniciativa per la seva part en les accions sexuals que se succeeixen, però tampoc puc compartir l'afirmació d'absoluta passivitat i sotmetiment que s'afirma per les acusacions i per la sala majoritària. Al contrari, a parer meu, en les imatges queden evidenciats moviments proactius incompatibles amb la 'no reacció' que s'afirma i que suggereixen una participació voluntària per la seva part."

La sentència per aquest cas mediàtic i de gran impacte social ha causat indignació entre dones juristes i feministes i també a les xarxes socials.

 

ARXIVAT A:
La ManadaViolència masclistaMasclisme Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut