Cristóbal Montoro
Cristóbal Montoro

Montoro pren el control de les finances catalanes

Montoro dona 48 hores a la Generalitat per comunicar un acord de no disponibilitat de crèdit

Actualitzat

El govern espanyol pagarà directament els serveis "fonamentals" i "prioritaris" de la Generalitat, com ara educació, sanitat, serveis socials i també nòmines públiques, segons ha explicat en roda de premsa el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

La Generalitat haurà d'indicar quines són aquestes partides, certificar que cap d'elles té a veure amb el referèndum, i Hisenda procedirà a fer els pagaments. "Tothom cobrarà", ha dit Montoro.

Aquest sistema anunciat avui és similar al que s'utilitza en el fons de liquiditat autonòmica, l'anomenat FLA, que també centralitza i paga directament les factures als proveïdors de la Generalitat.

Hisenda retindrà fons corresponents al finançament autonòmic per uns 1.400 milions d'euros. Aquests diners, que representen el gruix del pressupost autonòmic, són els que retindrà Montoro per pagar la major part de les nòmines dels treballadors públics i els serveis considerats essencials.

El ministre d'Hisenda ha assegurat que deixa fora d'aquesta intervenció la gestió dels impostos propis de la Generalitat, que representen poc més de 240 milions d'euros al mes.

"Fem un pas més, i estenem aquesta experiència -la del FLA- als diners del sistema de finançament autonòmic."

Igualment, el govern català haurà d'acreditar que no inverteix ni un euro en el referèndum de l'1-O.

Montoro ha explicat que "la condicionalitat torna a ser la mateixa: el control de la legalitat".

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OHisenda catalana
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut