Barcelona

Montilla: "Cal refer l'acord estatutari i reforçar el pacte constitucional"

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, ha dit que vol "reforçar l'acord estatutari i refer el pacte constitucional" com a resposta a la sentència de l'Estatut. Montilla ha dit que no es tracta de reformar la Constitució, sinó de "defensar la Constitució del 78, fins i tot de l'opinió que en tenen alguns intèrprets avui dia". Per això, demanarà una entrevista amb Zapatero, que encara no ha parlat, i ha convocat al Palau de la Generalitat juristes i representants del tripartit i CiU. Montilla ha dit que l'Estatut conserva un gran potencial per desenvolupar l'autogovern i que no renuncien a aplicar-lo completament. Finalment, Montilla ha descartat avançar eleccions i ha dit que seran a la tardor.

Actualitzat
Montilla ha dit que després de la sentència de l'Estatut ha començat "la via necessària, ambiciosa i coherent amb el vot popular" per defensar l'Estatut. El president de la Generalitat ha dit que ha demanat reunir-se amb Zapatero i ha cridat juristes i els partits que van donar suport a l'Estatut per refer el pacte estatutari. Amb tot, Montilla ha indicat que "l'Estatut conserva un gran potencial per desenvolupar l'autogovern", però que tot i això "no renunciem a que s'apliqui totalment".

Manifestació el 10 de juliol

El president del govern ha reconegut que en alguns moment del procés per l'Estatut s'ha sentit sol, però ha dit que ara cal una resposta unitària. Per això, encara que ha apuntat que el govern català no convoca manifestacions, Montilla ha dit que serà a la manifestació del 10 de juliol que es convoqui per l'Estatut i que el trobaran "darrere la senyera i ben acompanyat".

"Una sentència s'ha d'acatar"

Pel que fa a la resposta d'ERC, Montilla ha dit que haurien d'explicar què vol dir no acatar una sentència des d'un punt de vista pràctic. "En un estat de dret les sentències es poden no compartir, però s'han d'acatar", ha afirmat.

Eleccions a la tardor

El president de la Generalitat ha dit que no avançarà les eleccions i que les convocarà a la tardor, després de l'estiu, quan la legislatura ja estarà esgotada.

Un mal dia

Montilla ha reconegut que ahir "no va ser un bon dia (per a l'Espanya plural de Zapatero), però que va ser pitjor per a la visió monolítica que el PP té d'Espanya. En aquest sentit, ha conclòs que el PP no ha aconseguit el seu propòsit, que era doblegar l'Estatut.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut