Barcelona

Montilla acusa CiU i ERC de perjudicar el govern català amb tàctiques electoralistes

El president de la Generalitat i primer secretari dels socialistes catalans, José Montilla, ha acusat CiU i ERC de perjudicar el govern i les institucions catalanes amb la subhasta sobiranista que, segons ha dit, s'ha viscut aquesta setmana al Parlament. Montilla, que ha participat en el consell nacional del PSC que ha aprovat els candidats a les eleccions municipals per les poblacions petites i mitjanes, ha definit la seva formació com la força central del catalanisme assenyat, i ha assegurat que si el Constitucional retalla l'Estatut "no fallarem al poble català".

Actualitzat
Després de la tempesta d'aquesta setmana, els rostres dels membres de la direcció del PSC mostraven una mica més de tranquil·litat. I és que, en alguns moments, havien temut seriosament que el Parlament votés a favor que Catalunya no renunciava a la independència si el Constitucional retocava l'Estatut. El president José Montilla és conscient que haurà d'arbitrar mecanismes de cohesió més sòlids en el seu govern; però, avui, tocava repartir crítiques a parts iguals entre Esquerra i Convergència i Unió. El president català creu que ha estat un debat partidari on CiU i ERC han actuat guiats per les urgències de les tàctiques preelectorals i amb el qual han aconseguit danyar les institucions catalanes. També ha dit que en el debat sobre l'autodeterminació, com en altres temes, el més important no és el que es diu, sinó el que es fa.

Montilla s’ha formulat una pregunta, la de si CiU ha actuat aquests dies amb frivolitat, oportunisme o seguint una estratègia. Posteriorment ha assegurat que la resolució presentada pel primer partit de l’oposició, i finalment retirada, sobre l'estat català, respon a una doble tàctica de CiU: “desgastar el govern a qualsevol preu i fer una oposició que els ajudi en la disputa dels espais electorals amb ERC”. El president ha afegit que CiU ha perdut la credibilitat i la centralitat política i s’ha preguntat què defensen els nacionalistes, si les tesis d’Artur Mas o les de Josep Antoni Duran Lleida. També ha emplaçat Mas a retornar al "camí de la responsabilitat".

El PSC ha decidit fer de la seva necessitat, virtut, i ha aprofitat la primera crisi amb els seus socis d'Esquerra, per reivindicar centralitat política davant del seu principal adversari, Convergència i Unió. Respecte a la possibilitat que la sentència del Tribunal Constitucional retalli alguns dels punts de l’Estatut d’Autonomia, Montilla ha assegurat que “no fallarem al poble català”.

El PP tampoc s’ha escapat de les crítiques del president català, concretament l’“actitud visceral” que mantenen els seus líders contra José Luis Rodríguez Zapatero i la seva política antiterrorista.

El consell nacional del PSC ha deixat enllestides totes les candidatures per a les pròximes municipals. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha demanat centrar l'agenda en els temes que interessen als ciutadans, però no s'ha estat d'acusar Convergència i Unió de banalitat política en fer compatible, diu, l'autodeterminació i no descartar un pacte amb el PP a Barcelona.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut