Mongolia, condemnada a pagar 40.000 euros a Ortega Cano per vulneració de l'honor
Ortega Cano en un acte periodístic a Madrid, el 2019 (Europa Press/Jesús Hellín)

Mongolia, condemnada a pagar 40.000 euros a Ortega Cano per vulneració de l'honor

El Suprem confirma la condemna a la publicació satírica per un muntatge en què feia "escarni" de l'addicció del torero a l'alcohol

La revista satírica Mongolia haurà d'indemnitzar amb 40.000 euros l'extorero José María Ortega Cano per haver vulnerat el seu dret a l'honor.

El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a la publicació per un cartell en què feia "escarni" de l'addicció d'Ortega Cano a l'alcohol.

D'aquesta manera, la Sala del Civil ratifica la sentència de l'Audiència de Madrid que, alhora, va confirmar la d'un jutjat d'Alcobendas. És aquest jutjat el que va imposar la quantitat de la indemnització, en concepte de danys i perjudicis. Ara, la sentència és ferma.

La imatge del torero es va fer servir en el cartell promocional d'un espectacle a Cartagena el 2016. S'hi veia un extraterrestre amb la cara d'Ortega Cano, que deia "Estem tan a gust" -en referència a la frase que ell va dir durant el casament de la filla de la cantant Rocío Jurado, amb la qual estava casat-.

La figura aguantava una pancarta amb la frase "Abans riojans que murcians!", imatge que s'acompanyava de la frase "Divendres de dolors... dissabtes de ressaca".

 

Els arguments del Suprem

L'editora de la revista, Editorial Mong SL, va al·legar que havia de prevaldre la llibertat d'expressió, però el Suprem en discrepa i lamenta que es faci "escarni" de "l'addicció del demandant a les begudes alcohòliques, revivint d'aquesta manera un episodi de la seva vida pel qual ja havia complert condemna i, en definitiva, atemptant contra la seva dignitat".

Ortega Cano va ser condemnat a dos anys, sis mesos i un dia de presó per haver conduït begut i haver causat un accident de trànsit mortal, amb una víctima.

La sentència del Suprem també indica que la imatge del matador es va fer servir amb fins publicitaris sense tenir el consentiment de l'interessat i "com a mer reclam per vendre entrades i buscar el benefici econòmic" per part de la revista.

 


Mongolia: "L'asfíxia econòmica és una forma de censura"

La publicació ha considerat que la sentència "posa en perill l'existència de qualsevol revista satírica", perquè estableix que cal tenir el permís de l'interessat abans de fer-ne la sàtira.

A més, situen en 60.000 euros el cost que hauran d'assumir, sumant la indemnització, els interessos i les costes judicials. I afegeixen que "l'asfíxia econòmica és també una forma de censurar i un avís a navegants: si no et portes bé, hauràs de tancar perquè no podràs pagar les multes". Per sufragar-los, llançaran un Verkami.


Mongolia defensa que la sàtira és un "component essencial de la llibertat d'expressió".

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Mitjans de comunicacióJudicial
Anar al contingut