Més atacs homòfobs malgrat que el 88% dels espanyols es consideren "gay friendly"

Les víctimes d'homofòbia que denuncien atacs continuen creixent, però entre el 60 i el 80% no ho denuncia

Actualitzat

L'estat espanyol és el segon país d'Europa amb més població LGTBI, i un estudi assegura que el 88% dels espanyols es considera "gay friendly". Malgrat això, les víctimes d'homofòbia que denuncien atacs continuen creixent.

Segons dades recents dels Mossos d'Esquadra, en el que ha transcorregut d'any a Catalunya ja s'han formalitzat 39 denúncies, el doble de les que es van presentar l'any passat en el mateix període, que van ser 20. La majoria de les agressions cap a aquest col·lectiu són verbals o amenaces, i continua sent representatiu que entre el 60 i el 80% no les denunciï.

 

 


Onada d'agressions LGTBI-fòbiques

Només al primer cap de setmana del mes de març, l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) de Catalunya va denunciar una "onada d'agressions LGTBI-fòbiques" després de tenir constància de cinc agressions. Dels cinc casos registrats, dos van ser episodis d'insults i vexacions al metro i al barri de Poble-sec, mentre que la resta van ser agressions físiques.

Al gener, a la parada de metro d'Urquinaona, a Barcelona, un grup de nois van agredir un noi al crit de "maricó". "Esclar, com que tu no ets un home, ets un maricó", li van dir just abans de fer-lo caure a terra i donar-li cops de peu. El jove va acabar amb sis punts a l'ull.


​També al mes de gener i durant la nit, hi va haver un atac contra el local del Centre LGTBI de Barcelona. L'Ajuntament de la capital catalana va presentar una denúncia al jutjat de delictes d'odi, però  la fiscalia la va arxivar perquè no es va poder identificar cap persona com a autora dels fets.
 

Del total d'agressions i actes discriminatoris, el 12,5% han tingut lloc en el marc de l'oci nocturn. Un exemple és el cas d'una parella que van denunciar que van ser expulsats amb violència d'una discoteca per motius estrictament homòfobs i que no els van donar cap mena d'explicació, una situació discriminatòria que, per evitar-la, l'Observatori reclama que el personal de seguretat dels locals rebi formació sobre perspectiva de gènere i drets fonamentals.

Les agressions també poden ser insults per les xarxes socials, pintades als carrers, etc. Un regidor de Sant Feliu de Llobregat va viure un atac contra el seu cotxe. Uns desconeguts li van ratllar el cotxe, li van pintar dues grans esvàstiques i li van punxar dues rodes.


I dels atacs a través de les xarxes socials, aquest mes s'ha condemnat a tres mesos de presó un veí de Sitges per insults homòfobs a l'alcalde. El cas es remunta a l'octubre del 2017, quan l'acusat va fer diversos comentaris a la pàgina de Facebook de l'Ajuntament de Sitges en què carregava contra la condició d'homosexual de l'alcalde.
 


85% d'atur per discriminació laboral

L'Observatori contra l'Homofòbia també ha detectat que el col·lectiu transsexual és especialment vulnerable. No només en agressions, discriminacions i atacs, sinó també en altres aspectes.

Les dones transgènere han denunciat que tenen un 85% d'atur per discriminació laboral. L'1 de Maig es van mobilitzar a Barcelona per demanar que les empreses siguin sensibles als alts índexs d'atur i denunciar la discriminació laboral que pateixen quan busquen un lloc de treball qualificat o d'atenció al públic.

L'ONG Metges del Món ha donat suport a la campanya després de fer un treball de diagnòstic de la situació que viu aquest col·lectiu a partir de l'experiència de 33 dones transsexuals.

També situacions quotidianes marquen el dia de les persones transsexuals, com ara les complicacions que es troben als gimnasos o en tots aquells tràmits que requereixen documentació oficial, com ara matricular-se en un curs o justificar amb el DNI una compra amb targeta de crèdit.


Reivindicació i visibilització

"Castells amb orgull" pretén visibilitzar la comunitat LGTBI al món casteller. I és que cada cop són més les persones i organitzacions que sumen la seva veu per lluitar contra prejudicis i eliminar els comportaments LGTBI-fòbics.

També ho va fer l'actor George Clooney, quan va demanar que es fes boicot al sultà de Brunei, que castiga amb pena de mort per lapidació els homosexuals, els adúlters i els violadors.

L'esportista Víctor Gutiérrez, internacional de la selecció espanyola de waterpolo, també va sumar-hi el seu propi testimoni. Gutiérrez va decidir sortir de l'armari abans dels Jocs Olímpics de Rio.


I, per trencar entre els més petits els esquemes establerts tradicionalment per la societat, Daniel Haack i l'il·lustrador Stevie Lewis van crear el conte "Prince & Knight" ("El príncep i el cavaller"). Es tracta d'un conte infantil amb l'estructura clàssica dels contes de prínceps a la recerca de l'amor però no es tracta d'un príncep i una princesa. Un relat modern del conte clàssic amb un nou model de família.

ARXIVAT A:
LGTBIQ+Homofòbia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut