McDonald's abandona Rússia després de 32 anys d'activitat
Un restaurant del centre de Moscou tancat (Reuters/Evgenia Novozhenina)

McDonald's abandona Rússia després de 32 anys i posa el negoci en venda

La decisió afecta més de 62.000 treballadors i implicarà una pèrdua d'entre 1.200 i 1.400 milions de dòlars

RedaccióActualitzat

Adeu a les Big Mac i a un llarg etcètera de "fast food". La multinacional estatunidenca de menjar ràpid McDonald's ha decidit abandonar el mercat rus després de 32 anys d'activitat. La decisió afecta uns 62.000 treballadors i l'empresa ja està movent fils per vendre els establiments a un comprador local, que no en podrà utilitzar el nom.

La companyia al·lega a través d'un comunicat que ja "no és sostenible ni coherent amb els valors de McDonald's" mantenir els establiments oberts després de "la crisi humanitària causada per la guerra a Ucraïna". Aquesta decisió tindrà un càrrec d'entre 1.200 i 1.400 milions de dòlars. 
 

De decisió temporal a definitiva

El president i conseller delegat de McDonald's, Chris Kempczinski, apunta que es tracta d'un anunci "extremadament difícil", però declara: "Tenim un compromís amb la nostra comunitat global i ens hem de mantenir ferms en els nostres valors."

De fet, el 8 de març, pocs dies després de l'esclat de la guerra, la multinacional ja va tancar els 850 restaurants que té a Rússia, tot i que va continuar pagant el salari als empleats. Aleshores, la mesura es presentava com a temporal, però aquest dilluns l'empresa ha confirmat que marxarà definitivament del país.

McDonald's abandona Rússia després de 32 anys d'activitat
L'expresident de la Federació de Rússia, Borís Ieltsin, donant la mà a una treballadora de l'establiment (Reuters/Gennady Galperin)

Un símbol del capitalisme occidental a la Unió Soviètica

L'entrada de McDonald's va provocar una gran expectació. A finals de gener de 1990, la multinacional, símbol del capitalisme d'Occident, va aconseguir fer-se un lloc a la Unió Soviètica. Es tractava d'un fet inèdit, comptant que el règim instaurat es regia amb els valors del comunisme i que la majoria que de restaurants eren soviètics.

Els ciutadans volien degustar el menjar ràpid i va ser un esdeveniment multitudinari: més de 30.000 persones hi van fer cua. En aquell moment, era el restaurant més gran del món.

En aquest vídeo es recorda la bogeria que va suposar l'arribada de McDonald's:

 

Ucraïna, amb els restaurants tancats

Els restaurants McDonald's d'Ucraïna estan tancats, i la companyia continua pagant els sous complets dels empleats.

La companyia assegura que està donant suport als refugiats ucraïnesos mitjançant la donació d'aliments, habitatges o ocupació.

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaEmpresaAlimentació
Anar al contingut