30 anys de la inauguració del primer McDonald's a l'URSS: 34.000 persones hi van fer cua

Amb la inauguració d'aquest primer restaurant de "fast food", el més gran del món en aquell moment, hi entrava per primera vegada un dels principals símbols del capitalisme d'Occident

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana fa 30 anys que a Moscou es va obrir el primer McDonald's de la Unió Soviètica. En aquell moment, va passar a ser el més gran del món. Va aixecar una expectació extraordinària. Perquè en aquell país tan tancat, entrava per primera vegada un dels principals símbols del capitalisme d'Occident.

 

Inauguració del primer McDonalds a Moscou fa 30 anys
Inauguració del primer McDonald's a Moscou fa 30 anys

 

Va ser un esdeveniment majúscul. 34.000 persones hi van fer cua, segons l'home que va tallar la cinta: George Cohon d'Ontario, fundador de McDonald's a la Unió Soviètica:

 

"Érem a la Guerra Freda, vaig començar el 1976 i em va costar 14 anys tancar el tracte. Era capitalisme contra comunisme."

 

 

Interior del primer McDonalds inaugurat a Moscou, actualment
Interior del primer McDonald's inaugurat a Moscou, actualment

 

Fins aquell moment a Moscou hi havia pocs restaurants i molt soviètics. Però molts ciutadans volien tastar el "fast food" i va ser un èxit.

 

Aleksandr Bigarev:

"Recordo que vam fer cua amb la mare unes dues hores. Ens interessava tastar el menjar americà."
 

 

Liudmila:

"Estàvem congelats. El meu marit va dir que marxava. I jo amb els nens em vaig quedar fins al final. Va estar molt bé. Ens van donar souvenirs. Per nosaltres, va ser una bogeria."

 


L'expectació no va ser flor d'un dia. Tres anys després, un equip del "30 minuts" de Televisió de Catalunya es va trobar que les cues continuaven de manera exagerada.

 

Cues al primer McDonalds de Moscou l'any 93
Cues al primer McDonald's de Moscou l'any 93



La celebració prevista per a aquest dissabte era vendre big macs al preu de fa 30 anys, pràcticament regalades. Però l'Ajuntament de la ciutat ha demanat que s'evitin grans aglomeracions pel coronavirus i la ganga ha quedat cancel·lada.

Però igualment hi ha hagut concentracions de gent, com sempre. L'any passat, segons l'empresa, el primer McDonalds que es va obrir a Moscou, fa 30 anys, va ser el més concorregut del planeta.

Actualment els McDonald's es multipliquen a gran velocitat i se'n troben a totes les grans ciutats russes. Hi ha 735 McDonald's a tot el país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut