Barcelona

Mas qualifica de "silenci claudicant" l'actitud del PSC cap al PSOE en els 100 dies de govern Montilla

Demà fa 100 dies que el govern de José Montilla és a la Generalitat i, per tant, és el moment de fer valoracions polítiques. Convergència i Unió ha estat el primer a fer-ne i no ha estat precisament per dedicar alabances al tripartit. Artur Mas ha acusat el govern de claudicar davant el PSOE i ha reclamat al president Montilla que se'n desmarqui. Els partits del govern troben que CiU està "desorientada" i destaquen l'"estabilitat i serenitat" de l'executiu de José Montilla. El PPC, per la seva banda, creu que el govern és "continuista".

Actualitzat

Davant un cartell que resava "Tres anys de mal govern + 100 dies de renúncia", el cap de l'oposició ha dibuixat en roda de premsa un panorama molt negatiu de la situació actual de Catalunya, 100 dies després de la posada en marxa del govern de la Generalitat presidit per José Montilla format després de les eleccions de l'1 de novembre.

Artur Mas ha dit que el tripartit presidit per José Montilla no és més que "la continuació del govern anterior" presidit per Pasqual Maragall, si bé creu que en alguns aspectes és, fins i tot, pitjor. Al seu parer, l'actual executiu català "s'ha instal·lat en el silenci claudicant" davant el govern del PSOE i, en lloc d'"ambició nacional, té una simple ambició provincial o provinciana". I és que, segons el líder de CiU, el govern de Montilla està "més ocupat a defensar els interessos del PSOE i cobrir les espatlles a José Luis Rodríguez Zapatero" que a defensar l'autogovern i els interessos de Catalunya.

Per aquesta raó ha cridat Montilla, com a president de la Generalitat i primer secretari del PSC, que faci cas de la recomanació del seu antecessor en el càrrec, Pasqual Maragall, i aposti per demostrar l'autonomia dels socialistes catalans "desmarcant-se definitivament del PSOE i creant un grup propi al Congrés". Segons Mas, per defensar com cal els interessos de Catalunya els socialistes catalans han d'actuar amb "les mans lliures".

Dit Això, Artur Mas ha presentat Convergència i Unió com l'alternativa real per afrontar els reptes demogràfics, econòmic, socials i de desenvolupament estatutari que es plantegen en l'actualitat. En aquest sentit, ha avançat que la federació nacionalista presentarà el seu model alternatiu en tots els grans temes del país.

També ha anunciat que sol·licitarà aquest mes l'anunciat ple extraordinari sobre el calendari de desplegament de l'Estatut i que la setmana que ve presentarà una proposta alternativa sobre el model de la nova Agència Tributària de Catalunya, ja que el projecte del govern, ha dit, "és un model de segona fila, purament administratiu i de baixa ambició".

Què hi diuen la resta de partits?


La visió de CiU no la comparteixen els partits que formen part del govern, que insisteixen en "l'estabilitat i serenitat" de l'executiu de José Montilla. Des del PSC, el seu portaveu, Miquel Iceta, avisa que "Artur Mas ha hagut de renunciar a ser president de la Generalitat i haurà de seguir fent renúncies".

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha replicat les crítiques de Mas assegurant que l'arrencada dels governs de CiU era de "Prozac i depressió" i ha censurat la seva "desorientació ideològica". Finalment, Jaume Bosch, d'ICV-EUiA, veu Convergència i Unió "absolutament desubicada davant l'estabilitat del govern català".

El PPC també ha valorat aquests primers dies de govern tripartit considerant-los "continuistes" respecte a l'etapa de Pasqual Maragall perquè "es preocupa de mantenir el poder i no de governar", segons ha dit el seu portaveu, Francesc Vendrell.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut