Dispositiu policial durant el desallotjament del bloc de pisos del carrer Jaume I al barri de Cerdanyola de Mataró el 16 de juliol del 2020
ACN/Jordi Pujolar

Marlaska donarà instruccions noves per accelerar desallotjaments d'habitatges ocupats

Fonts del CNP asseguren que encara és aviat per constatar quins canvis implicarà la instrucció del Ministeri de l'Interior en el dia a dia de la policia

Quique Badia MasoniActualitzat

El Ministeri de l'Interior publicarà els propers dies una instrucció per escurçar els terminis de desallotjament d'immobles ocupats il·legalment, en sintonia amb les directrius difoses per la Fiscalia General de l'Estat dimarts passat.

Així ho va anunciar dimecres al Congrés el titular de la cartera, Fernando Grande-Marlaska.

Aquesta instrucció és el fruit de la reclamació de diferents cossos policials i d'ajuntaments com el de Mataró per establir criteris interpretatius clars amb els quals poder combatre les ocupacions il·legals. Un fenomen a l'alça a Catalunya: l'any 2019, la comissió d'aquest tipus de delicte es va incrementar gairebé un 75% respecte al 2018. De 6.183 denúncies a 8.340.

Segons dades del Ministeri de l'Interior, Catalunya, i sobretot la demarcació de Barcelona, lidera el rànquing d'ocupacions il·legals comptabilitzades a tot Espanya.

La instrucció pretén facilitar els desallotjaments immediats quan es comet un delicte de violació de domicili i la sol·licitud d'un desallotjament cautelar un cop es pugui acreditar qui és el titular de l'habitatge.

Segons Grande-Marlaska, és una manera de donar més seguretat a policies i ciutadania, i de reforçar la prevenció i la recollida d'informació sobre "grups dedicats a la usurpació".

A banda, les ordres transmeses per Interior preveuen intensificar la col·laboració entre afectats per les ocupacions il·legals, consistoris, comunitats autònomes i empreses de seguretat.

La falta de criteris homogenis i ben delimitats per a l'actuació policial havia portat alguns comandaments de les forces de seguretat a aplicar esquemes i a fer interpretacions propis.

És el cas de "l'actuació operativa davant de supòsits d'ocupació de béns immobles", redactada per l'inspector en cap de la Policia Nacional Jaime Álvarez Fernández, recollida a Moncloa.com.

Fonts del CNP han explicat al 324.cat que es tracta d'una iniciativa particular i que encara és aviat per constatar quins canvis implicarà la instrucció d'Interior en el dia a dia de la policia.

Directrius de la Fiscalia

La directriu que la Fiscalia General de l'Estat va emetre dimarts estableix que, quan es puguin constatar delictes de violació de domicili o d'usurpació i el perjudici que aquest il·lícit provoca a la propietat, s'actuï de manera immediata i s'afavoreixi el desallotjament cautelar en alguns supòsits.

A més, ja no només es tindrà en compte la persona o entitat perjudicada directament per l'ocupació il·legal. També es consideraran els perjudicis que una ocupació d'aquest tipus pugui provocar als veïns, el nombre d'ocupants, els possibles autors del delicte i si estan organitzats d'alguna manera.

És el que recollirà la instrucció d'Interior per facilitar les investigacions sobre "grups dedicats a la usurpació".

La directriu també refereix la necessitat d'executar un desallotjament cautelar en casos d'usurpació pacífica, considerat un delicte lleu, quan el propietari de l'immoble sigui un particular, l'administració o una entitat d'utilitat pública i sense ànim de lucre.

Ho fa en sintonia amb la reforma de la llei d'enjudiciament civil del 2018 promoguda per l'exdegà del Col·legi de l'Advocacia de Mataró (ICAM) Julio Naveira.

Així, la mesura cautelar només s'aplicarà en aquests tres supòsits o en altres situacions quan es pugui constatar que hi ha un perjudici objectiu pel que fa a la convivència amb el veïnat.

Abans que existís aquesta directriu, les fiscalies de les Balears i el País València ja n'havien emès una cadascuna en les quals equiparaven en alguns casos els delictes de violació de domicili i el d'usurpació.

I, en paral·lel, el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i el de Mataró, amb el suport de l'Ajuntament mataroní, estan promovent una reforma de la llei d'enjudiciament penal per garantir desallotjaments en 48 hores independentment de qui sigui el propietari.

Cosa que inclouria grans tenidors com entitats bancàries, propietaris que ara queden fora tant de la llei d'enjudiciament civil com de les instruccions i directrius d'Interior i de la Fiscalia, si no és en casos en què l'ocupació provoca perjudicis als veïns.

ARXIVAT A:
PolicialPolicia Nacional
Anar al contingut