Desallotjament d'un bloc de pisos de Mataró, al juliol (ACN/Jordi Pujolar)
Desallotjament d'un bloc de pisos de Mataró, al juliol (ACN/Jordi Pujolar)

Els nous criteris de la Fiscalia per als desallotjaments ràpids d'habitatges ocupats

En la instrucció insta a tenir en compte els veïns com a perjudicats d'una ocupació

RedaccióActualitzat

La Fiscalia General ha dictat una instrucció per agilitzar els desallotjaments dels ocupes en els casos de violació o usurpació pacífica de domicili.

L'objectiu és evitar els trucs que actualment fan servir els ocupes per allargar els procediments, amb els perjudicis que això comporta als propietaris, com els pagaments de l'aigua, el gas o la llum i el deteriorament de l'immoble mentre hi són els ocupes.

La principal novetat és que els fiscals demanin que es desallotgi de seguida l'habitatge, com a mesura cautelar mentre no es resol el cas, quan hi hagi indicis sòlids d'un delicte de violació o usurpació de domicili i es puguin verificar els perjudicis per al legítim usuari de l'immoble.

Una altra novetat és que a l'hora de demanar el desallotjament cautelar els fiscals no només tindran en compte les víctimes directes, sinó també els veïns a qui el delicte ocasioni un perjudici.

En els casos en què hi hagi persones vulnerables implicades en l'ocupació, la Fiscalia apunta que caldrà posar els fets en coneixement dels serveis socials perquè apliquin mesures per protegir-los, fins i tot facilitant-los allotjament. I és que, amb tot, el document també demana als fiscals que vetllin per la prudència i el respecte a les garanties dels investigats per ocupació.


Violació i usurpació

El document diferencia entre violació i usurpació. En el primer cas es refereix quan s'ocupa un habitatge que és una primera o segona residència on el propietari hi fa la seva vida privada i hi té la seva intimitat. Usurpació té a veure, en canvi, amb immobles i habitatges que no són la llar de ningú perquè estan buits o deshabitats.

En el cas que es tracti de violació de domicili, es demanarà el desallotjament en el mateix moment que hi hagi indicis rellevants del delicte, o sigui, de forma immediata.

El document estipula que els fiscals han de vetllar per la prudència i el respecte dels investigats i aconsella que es doni als ocupes l'oportunitat de comparèixer al jutjat per aportar, si el tenen, algun document que acrediti la possessió de l'habitatge i per donar la seva visió dels fets.

Però detalla que si no compareixen o és impossible entregar-los les citacions judicials perquè ho eviten, el procediment de desallotjament no quedaria paralitzat.

La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, va anunciar la instrucció la setmana passada per afrontar l'augment d'ocupacions d'habitatges, com demanava el Col·legi d'Advocats de Barcelona.

El Col·legi proposa que el desallotjament exprés estigui aprovat per llei, dins d'un termini de 48 hores després de l'ocupació.

La petició s'ha fet en el marc d'un increment del nombre de denúncies per ocupació il·legal d'habitatges a Catalunya des del 2015. L'any passat van superar les 8.300, molt per sobre de les 6.100 de l'any anterior.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut