Barcelona

Mark Surman: "La web oberta ja existeix. Cal mantenir-la viva" (II)

El navegador Firefox el fan servir actualment 20 milions de persones a tot el món. Al darrere hi ha la Mozilla Foundation, una organització encarregada de donar suport a projectes oberts i lliures a internet. El seu director executiu, Mark Surman, un històric activista de comunitats virtuals, va parlar amb el 3cat24 sobre la importància de mantenir l'esperit obert de la xarxa en les properes generacions.

Actualitzat
(Continua de la part I)

P. Molt del que diu pot sonar utòpic, com una universitat gratuïta on tothom ensenya...

R. A qualsevol part del món hi ha una gran tensió entre l'augment del pensament de la web o cultura oberta i els vells sistemes de funcionament. I és normal que la gent reaccioni en contra, és una protecció de com van créixer, d'on vénen. Però milions de persones se n'estan beneficiant ja. No importa si el sistema econòmic o social no el reconeix. Trigui el temps que trigui a aplicar-s'hi, gent com els meu fills creixeran en una cultura on tindran més control sobre el que aprenen. La cultura de la transformació que està passant és tan massiva que... a mesura que la tecnologia, internet i la telefonia mòbil arribin a més gent veurem els canvis. Ja ho pots fer comparant-lo amb deu anys enrere. Aquest avanç facilita que milions de nens de tot el món tinguin accés a aprendre. I això, sens dubte, està canviant el món.

P. David de Ugarte, tecnòleg i emprenedor, parla de la "netocràcia", un moviment de gent que basa la seva riquesa en les relacions professionals i no tant en el guany directe. Què n'opina, vostè?
R. Mmmm... interessant però crec que també necessitem menjar. És difícil sempre complir amb aquesta premissa basant-se només en les relacions professionals. Però si crees valor amb elles pots aconseguir beneficis, i en això dono la raó a David Ugarte. Cada cop serà més important saber com crear aquest valor. I no gaire gent està parlant sobre el tema.

P. Tindrem una web oberta en vint anys?
R. Crec que ja la tenim. Si vols començar un nou diari o negoci a internet, ningú t'aturarà. Però d'aquí a deu anys o vint, continuarà sent oberta? Com mantenir-la així d'oberta?. Em pregunto: les noves generacions hauran oblidat l'especial que és aquesta web que tenim? Tu i jo tenim una visió històrica d'internet, l'hem vist créixer fins ara... però ells... sabran el valor que té tot el que s'ha aconseguit perquè sigui així d'oberta? No ho tinc tant clar. És com la democràcia. Qui hi ha crescut no la veu tan excepcional. Per exemple, no sé si tota la gent és conscient de les dades personals que es queda Facebook, o si governs com la Xina acabaran amb ell, o si les companyies de telecomunicacions acabaran amb la neutralitat...

P. Alguna cosa podrem fer per evitar aquestes accions...

R. Sí, estar-hi alerta i continuar fomentant la web oberta. El problema és el que estiguem disposats a lluitar per mantenir-la així de lliure. A la Xina, per exemple, el govern ha tancat molts webs però la gent continua cercant sortides per ser a la xarxa. Al Facebook la gent no és propietària de la seva informació i ningú té la sensació que els estan controlant.



NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut