Marchena ha tallat d'arrel la pregunta de Salellas a Helena Catt, experta en processos electorals, sobre vulneració de drets humans
Marchena ha tallat d'arrel la pregunta de Salellas a Helena Catt, experta en processos electorals, sobre vulneració de drets humans
Madrid

Marchena esbronca Salellas i s'enganxa amb Solà i Pina

El jutge talla Benet Salellas quan preguntava a la portaveu dels experts internacionals presents a l'1-O si van incloure vulneracions de drets humans en l'informe lliurat al Diplocat

Irene VaquéActualitzat

El testimoni de Helena Catt, portaveu de l'equip d'experts internacionals que va ser a Catalunya durant l'estiu i tardor del 2017, ha acabat amb una esbroncada del jutge Marchena a l'advocat Benet Salellas. 

Salellas, de la defensa de Jordi Cuixart, ha preguntat a la testimoni si, en l'informe que van lliurar al Diplocat l'octubre del 2017, es parlava de violacions de drets humans.

"Van reportar vostès en el seu informe de violacions de drets humans l'1 d'octubre?"

Marchena l'ha tallat de seguida i l'ha alertat que la pregunta era impertinent, perquè a Catt l'havien citat les acusacions per tenir dades sobre el presumpte delicte de malversació.

 


Salellas ha intentat fer valdre que la qüestió era "central", però Marchena s'ha mantingut ferm i ha acabat acusant Salellas de voler "suplantar el paper del tribunal":

"Els fets són molt senzills perquè es tracta de fets subjectes a la percepció personal. I aquesta dona ja ha dit que va estar en una oficina coordinant les tasques del seu equip. A partir d'aquí, vostè té l'espai per formular preguntes. Com que vostè li pregunta si es van vulnerar els drets humans i sobre si hi va haver o no proporcionalitat per part de les forces i cossos de seguretat de l'estat, està vostè suplantant el paper d'aquest tribunal i no podem permetre-ho."

 


Quan s'ha acabat la sessió, i ja fora del Suprem, Salellas ha carregat contra l'actitud del tribunal i ha denunciat "censura": 

"Cada cop que s'internacionalitza el judici, el tribunal s'arronsa i ens limita. Tot el que és parlar de drets humans ho frena. Interpretem que hi ha un cert privilegi en els testimonis que confirmen el relat de violència i en canvi hi ha un activitat censorar en els que venen a explicar un relat diferent i més si és des d'una perspectiva internacional. Ens sembla inadmissible que no es vulgui sentir parlar de drets humans."

 

Enganxada amb Àlex Solà pels vídeos 

L'advocat Àlex Solà, que forma part de l'equip de defensa de Jordi Cuixart 


En un altre interrogatori, el del guàrdia civil responsable de l'escorcoll del 20S a Sabadell, Marchena s'ha enganxat amb l'advocat Àlex Solà, de la defensa de Jordi Cuixart. El motiu és que Solà ha insistit a demanar que es projectés un vídeo. El jutge li ha recordat quina és la política de la sala en aquesta qüestió i ha advertit: 

"(Marchena) Tota reiteració és una reiteració de cara a la galeria. La sala sap vostè perfectament el que ha acordat en relació als vídeos, i l'hi repeteixo: es veuran els vídeos en el moment de la pràctica de la prova documental. En conseqüència ens remetem al que ja s'ha acordat. En fi, faci una pregunta" 

(...) 

(Solà) No he pogut dir que aquesta defensa tindria interès que es vegin en aquest moment i els veurem en un altre moment sense possibilitat de confrontació, però que consti."

I una altra enganxada amb Pina 

I en la mateixa sessió, durant l'interrogatori a un subinspector dels Mossos ferit lleu el 20S a Sabadell, Marchena se les ha tingut amb l'advocat Jordi Pina, defensor de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull. 

Pina qüestionava si el que havia dit el testimoni s'ajustava al que apareix en un atestat, i ha encès Marchena quan s'ha referit a la "llei de rituals": 

"No parli de llei de rituals, és un insult. Parli de la llei d'enjudiciament criminal." 

 


En aquesta 23a sessió del judici del procés, la sala ha escoltat el testimoni de dos experts internacionals que eren a Catalunya per l'1-O. El de Catt, a la tarda, i el del polític socialista alemany Bernhard "Felix" von Grünberg al matí. A la tarda també hi ha hagut els testimonis d'un guàrdia civil responsable d'un escorcoll el 20S a Sabadell i dos mossos ferits lleus en aquest dipositiu. 
 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut