Vladana va representar Montenegro en l'última edició d'Eurovisió amb la cançó "Breathe" (Europa Press/Jens Büttner)
Vladana va representar Montenegro en l'última edició d'Eurovisió amb la cançó "Breathe" (Europa Press/Jens Büttner)

Macedònia del Nord i Montenegro renuncien a Eurovisió pel sobrecost del veto a Rússia

Amb l'expulsió de Rússia, un dels grans contribuents del festival, a alguns dels països participants se'ls reclamen més diners

El Festival d'Eurovisió de l'any vinent serà molt diferent a la resta d'edicions. Per primera vegada, una guerra ha obligat a canviar el país amfitrió, que no podrà ser Ucraïna tot i haver vençut en l'edició d'aquest 2022.

Vint-i-cinc anys després, el certamen torna al Regne Unit on, també per primera vegada, se celebrarà a Liverpool i l'alcalde de la ciutat ha promès "una festa com no s'ha fet mai".

També tindrà, però, algunes absències: Montenegro i Macedònia del Nord han anunciat que no participaran en el certamen, que se celebrarà a Liverpool el maig de l'any que ve.

Tots dos països van participar en l'última edició del festival, celebrada a Torí, i van ser eliminats a les semifinals. Ara, asseguren que l'augment del cost com a conseqüència del veto a Rússia els hi dificulta la participació.

Els representants d'Ucraïna, Kalush Orchestra, amb el premi de guanyadors de l'última edició d'Eurovisió
Els representants d'Ucraïna, Kalush Orchestra, amb el premi de guanyadors de l'última edició d'Eurovisió (Europa Press)


Pagar per participar a Eurovisió

Les televisions que participen en el certamen, organitzat per la Unió Europea de Radiodifusió (EBU, en les seves sigles en anglès), han de pagar una tarifa per participar en el festival.

La quantitat econòmica no és sempre la mateixa, sinó que varia segons la mida del país. Segons informa la BBC, amb l'expulsió de Rússia, un dels grans contribuents, a alguns països se'ls reclamen més diners.

Dos d'aquests països són Montenegro i Macedònia del Nord, que afirmen que el cost de participar en el certamen ha augmentat respecte a l'edició del 2022.

En un comunicat, la televisió pública de Montenegro, la RTCG, justifica la decisió per l'elevat cost de la participació i el que qualifica de "manca d'interès" dels patrocinadors:

"A més dels importants costos de les taxes d'inscripció, així com el cost de l'estada a Gran Bretanya, també ens hem enfrontat a la manca d'interès dels patrocinadors, per la qual cosa vam decidir destinar els recursos existents al finançament dels projectes nacionals actuals i previstos."


Pel que fa a Macedònia del Nord, la radiotelevisió MRT ha informat que no participarà en el certamen de l'any vinent, també per motius sobretot econòmics:

"Aquesta decisió va en el millor interès de la ciutadania, tenint en compte l'augment de costos a causa de la crisi energètica, que ocupen gran part del pressupost de la funció pública, així com l'augment de la quota d'inscripció per a la participació a Eurovisió 2023."

El comunicat de l'MRT apunta que fins a l'any passat la participació al festival suposava un cost de 39.143 euros "i l'any vinent es preveu que sigui superior".

La televisió pública de Macedònia del Nord afegeix que retransmetrà tant les semifinals com la final d'Eurovisió i que espera poder tornar a participar-hi el 2024.


La propera edició, a Liverpool

Tot i que la vencedora de l'última edició del festival va ser Ucraïna, l'any vinent Eurovisió se celebrarà a la ciutat de Liverpool, al Regne Unit.

L'organitzadora del certamen, la Unió Europea de Radiodifusió, va proposar l'alternativa del Regne Unit perquè considerava que Ucraïna no complia certs criteris, com el de poder "garantir la viabilitat de la celebració de l'esdeveniment i la seguretat de tots els implicats, inclòs el públic".

 

ARXIVAT A:
Festival d'EurovisióMúsicaRegne Unit
Anar al contingut