Zelenski farà "tot el possible" perquè Eurovisió 2023 se celebri a Mariúpol
Kalush Orchestra, els representants d'Ucraïna, amb el premi del Festival d'Eurovisió (Reuters/Yara Nardi)

Eurovisió proposa que el Regne Unit sigui la seu del 2023 i Ucraïna s'hi oposa

Els guanyadors d'Eurovisió 2022 han estat descartats com a organitzadors del festival del 2023 per no poder garantir la seguretat

Enllaç a altres textos de l'autor Antoni Noguera Martínez

Toni Noguera Martínez

Periodista del 324.cat especialitzat en tecnologia

@AntoniNoguera
Actualitzat

L'excepcionalitat de la darrera edició d'Eurovisió, en el context de la guerra a Ucraïna, continua generant nous capítols. L'últim d'ells, la decisió dels organitzadors del certamen, la Unió Europea de Radiodifusió (UER, o EBU en anglès), de proposar el Regne Unit per celebrar Eurovisió 2023.

Tradicionalment, és el país guanyador el que es proposa, de manera pràcticament automàtica, per acollir l'edició següent del festival.

Segons el comunicat que ha publicat la UER, que s'ha compartit en massa a les xarxes socials, aquest any serà diferent: Ucraïna, el país que hauria de fer d'amfitrió, no compleix certs criteris, com el de poder "garantir la viabilitat de la celebració de l'esdeveniment i la seguretat de tots els implicats, inclòs el públic".

El presentador ucraïnès d'Eurovisió retransmet la gala des d'un búnquer antiaeri
Timur Miroshnychenko es va veure obligat a retransmetre les semifinals d'Eurovisió des de dins un búnquer (Instagram/Timur Miroshnychenko)

La UER assegura haver estat "explorant opcions per a la competició de l'any vinent" de forma conjunta amb l'emissora pública d'Ucraïna i terceres parts especialistes en el tema, la UA:PBC. De fet, la televisió ucraïnesa ja té experiència en l'organització d'Eurovisió: el país ha guanyat el festival fins a tres vegades. L'última edició amb seu a Ucraïna va ser el 2017, però ja ho havia fet el 2005.

Seguint aquesta anàlisi objectiva, segueixen, s'ha decidit "amb profunda pena" que "les garanties operatives i de seguretat exigides" no poden ser assolides per la UA:PBC.

"El Festival de la Cançó d'Eurovisió és una de les produccions de televisió més complexes del món, amb milers de persones involucrades en l'esdeveniment i atenen-lo, i 12 mesos necessaris per a la preparació."

Després d'agrair a la UA:PBC "la seva cooperació i el seu compromís", la UER ha anunciat que iniciarà converses amb la BBC, com a finalista d'Eurovisió 2022, per acollir potencialment el Festival de la Cançó d'Eurovisió 2023.

Els guanyadors d'Eurovisió 2022 han estat descartats com a organitzadors d'Eurovisió 2023
Els guanyadors d'Eurovisió 2022, Kalush Orchestra, representants d'Ucraïna (Eurovision.tv)


Ucraïna no hi està d'acord

Contràriament al que es podria deduir a partir del comunicat de la Unió Europea de Radiodifusió, el guanyador d'Eurovisió 2022, Ucraïna, no comparteix la decisió presa:

"Ucraïna no està d'acord amb la naturalesa de la decisió presa per la Unió Europea de Radiodifusió."

El ministre de Cultura del país, Oleksandre Tkatxenko, ha fet saber en un comunicat que continuaran lluitant per revertir la decisió i que demanen "negociacions addicionals per acollir Eurovisió 2023".

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va arribar a dir que tenien una ciutat escollida per acollir la següent edició d'Eurovisió: va prometre que farien tot el possible per poder celebrar el Festival d'Eurovisió 2023 a Mariúpol.

La notícia ha coincidit amb una visita del primer ministre britànic, Boris Johnson, a Kíiv. En tornar al Regne Unit, Johnson ha dit que Ucraïna "mereix" celebrar el festival i que se li hauria de donar l'oportunitat de ser-ne la pròxima seu perquè "s'ho ha guanyat". També que ha vist una ciutat segura i una població en qui es pot confiar.

 

 

ARXIVAT A:
MúsicaFestival d'EurovisióUcraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut