Planta de cànnabis (Pixabay/TinaKru)
Planta de cànnabis (Pixabay/TinaKru)

L'ONU reconeix les propietats medicinals del cànnabis

Continua prohibit el consum d'aquesta droga amb finalitat recreativa

RedaccióActualitzat

És un dels canvis més destacats en política de drogues de les últimes dècades: l'ONU ha reconegut les propietats medicinals del cànnabis i elimina aquesta planta de la classificació dels estupefaents més perillosos. El consum amb finalitat recreativa, però, continua prohibit.

Aquest canvi facilitarà la investigació mèdica amb cànnabis. Els principis actius d'aquesta droga han mostrat resultats esperançadors en el tractament de malalties com el parkinson, l'esclerosi, l'epilèpsia, el dolor crònic o el càncer.

Fins ara, la investigació mèdica era possible, però de forma limitada perquè el cànnabis constava a la llista IV de les drogues més perilloses, sota control estricte, com l'heroïna.

Però al voltant de cinquanta països ja han començat programes de cànnabis medicinal i el fet que l'ONU ho reconegui impulsarà la investigació sobre les seves propietats curatives.

"Això donarà un nou impuls al cànnabis medicinal. I en aquells països que segueixen de prop o adopten la posició de l'ONU a la seva legislació nacional, és probable que porti a un accés més gran al cànnabis per a la investigació", ha dit Martin Jelsma, analista del laboratori d'idees Transnational Institute.

L'expert ha explicat que l'Argentina n'és un bon exemple, ja que ha decidit legalitzar l'autocultiu de marihuana per a ús medicinal i permetre'n la venda de derivats amb finalitats terapèutiques.

 


Aprovat a la Comissió d'Estupefaents

L'aprovació per part de l'ONU de reconèixer les propietats medicinals s'ha fet a la Comissió d'Estupefaents, dos anys després que un dictamen de la mateixa ONU reconeixia la utilitat mèdica i recomanava retirar el cànnabis de la llista IV i mantenir-lo, només, a la llista I. En aquesta llista I, s'hi inclouen substàncies sota control, però amb propietats terapèutiques, com la morfina.

Tots els estats de la Unió Europea - excepte Hongria - s'han sumat a la majoria per aprovar el canvi. La major part dels països d'Àsia i Àfrica, en canvi, s'hi han oposat, excepte l'Índia i el Marroc. L'Argentina, el Canadà, Colòmbia, els Estats Units, Mèxic, l'Uruguai i l'Equador hi han donat suport. Veneçuela i Cuba hi ha votat en contra perquè consideren que banalitza el consum de cànnabis i minimitza els danys per a la salut que produeix, com un increment de determinats trastorns mentals.
 


200 milions de persones consumeixen cànnabis

El cànnabis és la droga més popular del món. S'estima que en consumeixen 200 milions de persones al món.

L'OMS és la responsable de valorar científicament tant les possibles propietats terapèutiques com el dany que genera l'addició de drogues sota control internacional.

La classificació del cànnabis es va fer amb informes dels anys 50. Aquelles conclusions es consideren ara desfasades perquè "mostraven actituds racistes i colonials", segons Jelsma.

Jelsma també considera que l'OMS hauria de revisar les propietats de la fulla de coca, que té una gran importància cultural als pobles andins.
 

 

ARXIVAT A:
SalutOMSCànnabis
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut