L'ONU exigeix als estats europeus que deixin desembarcar l'Open Arms i l'Ocean Viking
Migrants rescatats per l'Open Arms l'1 d'agost (ACN)

L'ONU exigeix als estats europeus que deixin desembarcar l'Open Arms i l'Ocean Viking

L'ACNUR critica la criminalització de les ONG que es dediquen al rescat de migrants al Mediterrani

Actualitzat

L'ACNUR, l'agència de les Nacions Unides que vetlla pels drets dels refugiats, ha exigit als governs europeus que permetin als vaixells Open Arms i Ocean Viking el "desembarcament immediat" de les més de 500 persones que han rescatat al Mediterrani central.

L'ACNUR també demana donar suport a la feina de les ONG de salvament i que no se les "estigmatitzi ni criminalitzi".

 

 

L'enviat especial de l'ACNUR a la regió, Vincent Cochetel, alerta que les condicions meteorològiques empitjoraran els propers dies i que, si hi ha tempestes, "sens dubte", la situació a les dues embarcacions "continuarà empitjorant":

"Amb aquest temps, deixar en alta mar persones que han fugit de la guerra i la violència de Líbia només afegiria més patiment. Se'ls ha de permetre desembarcar immediatament, així com garantir l'ajuda humanitària que tant necessiten."

En un comunicat, demana facilitar "immediatament" un port segur i repartir la responsabilitat de l'acolliment entre els diversos estats:

"S'ha de facilitar immediatament un port segur i repartir la responsabilitat entre els estats per acollir-los un cop hagin desembarcat."

Després de l'evacuació d'un nadó malalt i la seva família cap a Lampedusa, l'Open Arms transporta 147 persones rescatades. A aquestes cal afegir-hi les 356 que hi ha a bord de l'Ocean Viking, a les quals cap estat europeu ha ofert un port segur, després d'efectuar quatre rescats en quatre dies.

 

600 morts al Mediterrani central el 2019

L'agència de Nacions Unides subratlla que molts dels nàufrags provenen de països emissors de refugiats i ja han expressat la seva voluntat de sol·licitar asil.

ACNUR ha comptabilitzat gairebé 600 persones que han mort o desaparegut al Mediterrani central al llarg d'aquest any, i ha destacat que aquesta zona és "on més gent mor, en comparació amb les arribades i morts en les rutes del Mediterrani occidental i oriental".

És per això que demana que "s'incrementi la capacitat de cerca i rescat al Mediterrani central" i que el paper dels vaixells de les ONG sigui reconegut i defensat, perquè "estan salvant vides i no han de ser estigmatitzades i criminalitzades".

 

ARXIVAT A:
MigracionsONU
Anar al contingut