Brussel·les

Llibertat amb mesures cautelars per a Puigdemont i els consellers a Brussel·les

Tots ells podran circular lliurement per Bèlgica, però no pòden sortir del país sense permís, hauran de comunicar l'adreça on s'allotgen i s'hauran de presentar al jutjat quan se'ls requereixi

Actualitzat

El jutge ha decretat llibertat amb mesures cautelars per al president Carles Puigdemont i els quatre consellers que estan amb ell a Brussel·les: Meritxell Serret, Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

Segons la resolució del magistrat, tots ells podran circular lliurement per Bèlgica, però no pòden sortir del país sense permís, hauran de comunicar l'adreça on s'allotgen i s'hauran de presentar al jutjat quan se'ls requereixi. Aquestes mesures estaran vigents mentre duri el procés judicial a Bèlgica.

Aquest diumenge, tots cinc han declarat al llarg de cinc hores davant d'un jutge d'instrucció belga. Les declaracions s'han fet per separat, en sessions a porta tancada i en presència, només, dels seus advocats i un traductor.

Puigdemont i els consellers s'han entregat aquest matí a la policia belga, després de la citació de la fiscalia.

Els advocats han avançat que basen la defensa en l'argument que tornar a Espanya podria suposar una vulneració de drets fonamentals. El procediment judicial es fa en llengua flamenca perquè així ho han demanat els lletrats.

"Privats de llibertat des d'un quart de deu del matí"

 

El portaveu de la fiscalia, Gilles Dejemeppe, que ha comparegut en roda de premsa a primera hora de la tarda i ha explicat que Puigdemont i els consellers estaven "privats de llibertat des d'un quart de deu del matí", ha dit.

"Complint el procediment, la fiscalia de Brussel·les farà una sèrie d'investigacions per poder executar aquesta ordre. El jutge la podrà executar o rebutjar, arrestar les persones involucrades o alliberar-les amb fiança o sota condicions."

Carles Puigdemont i els quatre consellers s'han entregat davant la policia federal de Brussel·les en una comissaria que havien pactat prèviament els seus advocats amb la justícia belga.

"Hem decidit tenir contactes regulars amb els advocats de les cinc persones i s'ha acordat una cita aquest matí a la comissaria de la policia federal del carrer Royal. Han arribat tots cinc acompanyats pels seus advocats, se'ls ha notificat que estaven privats de llibertat i se'ls ha comunicat el contingut de l'ordre europea."

Des de l'entorn del president subratllen que s'han presentat voluntàriament perquè en cap cas volen fugir de la justícia i confien en els magistrats belgues. Ara bé, també destaquen la falta de confiança en la justícia espanyola. De fet, Puigdemont va fer un tuit dissabte en què assegurava que està disposat a cooperar amb la justícia.

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut