Vista general del carrer Marina (Reuters/Albert Gea)
Vista general del carrer Marina (Reuters/Albert Gea)
Barcelona

350.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, es manifesten a Barcelona contra la sentència

RedaccióActualitzat

Sota el lema "Llibertat", els manifestants s'han concentrat al carrer Marina per participar en la marxa de rebuig a la sentència del procés convocada per l'ANC, Òmnium Cultural i les més de 500 entitats que s'hi han adherit.

Com al novembre de fa dos anys, el carrer Marina ha estat l'escenari per reclamar la llibertat dels Jordis i els consellers a la presó.

 

 

 

350.000 persones segons la Guàrdia Urbana

Unes 350.000 persones hi han participat, segons la Guàrdia Urbana, i han omplert Marina i els carrers adjacents. Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, s'ha mostrat molest amb les xifres que ha donat la Guàrdia Urbana. Mauri ha dit que aquest cos va donar la xifra de 750.000 persones per a la manifestació de fa dos anys, però aleshores no era Albert Batlle del PSC, ha afegit, regidor de Seguretat. Batlle ha respost ha Mauri que aquesta acusació és una "insídia".

 

 

 

 

Poc després de les cinc de la tarda, els concentrats han començat a caminar en direcció a l'escenari que s'havia instal·lat a l'avinguda Icària.

La pancarta amb el lema "Llibertat" la portaven els familiars dels presos i representants de les entitats. No obstant això, un grup s'ha avançat a la capçalera amb una pancarta no prevista, amb el lema "Independència és llibertat". L'han portat unes 50 persones amb màscares blanques i un signe d'interrogació negre.

 

 

Quan la multitud ha arribat a l'escenari, s'han llegit els manifestos. Era l'acte central de la marxa. Blanca Bragulat, parella de Jordi Turull, ha intervingut en nom dels familiars dels presos:

"Aquesta sentència els condemna a ells i a nosaltres. A nosaltres, la violència no ens representa, ni ara ni mai."

Sis veus hi han posat la música i sis entitats diferents han participat en la lectura dels manifestos.

Passats dos quarts de set, l'organització ha donat per desconvocada la manifestació.

L'helicòpter de TV3 ha sobrevolat el carrer Marina de Barcelona per veure la magnitud de la manifestació contra la sentència del procés.

 

 

Quim Torra, a la manifestació

El president del govern, Quim Torra, ha expressat, des de la mateixa manifestació, que el govern arribarà "tan lluny com la gent vulgui que arribi".

En declaracions als periodistes abans de començar la marxa pel carrer Marina, Torra ha dit que el moviment independentista ha mostrat aquesta setmana que està unit: "Dimarts va ser el govern, dimecres, el Parlament, i avui, amb els alcaldes del país ens hem conjurat a seguir endavant i exercir el dret d'autodeterminació".

"És el nostre compromís i aquest camí el farem junts. La unitat d'aquesta setmana indica el camí que s'ha de seguir."
           

En aquest sentit, Torra ha agraït les persones que s'estan manifestant "massivament i pacíficament" per la llibertat, pels drets polítics i socials i per la independència de Catalunya.

A més del president de la Generalitat també assisteixen a la manifestació el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del Parlament, Roger Torrent.

 

Pere Aragonès: tornar a exercir el dret a l'autodeterminació

El vicepresident de la Generalitat i número 3 d'ERC, Pere Aragonès, ha afirmat que "per molts segles de presó als quals puguin condemnar els nostres companys, aquest país seguirà dempeus, perquè la democràcia és imparable", i ha afegit literalment que tornaran a exercir el dret a l'autodeterminació per mitjà del vot tantes vegades com calgui.

Roger Torrent: "No pararem fins a aconseguir llibertat, amnistia i un referèndum"

El president del Parlament, Roger Torrent, ha garantit que a partir d'ara les forces sobiranistes demostraran "més clarament" la unitat estratègica i ha asseverat que l'independentisme "no pararà" fins a aconseguir "la llibertat i amnistia" per als presos, així com un referèndum d'autodeterminació.

 

 

A més repressió, més mobilització

Elisenda Paluzie va manifestar aquest divendres que esperava que aquesta manifestació fos "el més plural, inclusiva i massiva possible". Avui, la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, ha afirmat que "a més repressió, més mobilització" dels independentistes catalans. Això és el que ha manifestat poc abans de començar la marxa.

Paluzie ha criticat el "missatge de l'estat espanyol amb la repressió durant les últimes setmanes".

La presidenta de l'ANC ha assegurat que el govern espanyol pretén que les organitzacions independentistes abandonin la lluita per l'autodeterminació i la independència.

 

Marcel Mauri: "no permetrem cinquanta empresonats i més de mil perseguits"

Marcel Mauri, vicepresident d'Òmnium Cultural, va declarar, aquest divendres, que a la manifestació hi havien d'anar tots els que considerin que la sentència del procés és injusta, que ha d'acabar la "repressió" i que cal defensar drets i llibertats. Aquest dissabte, en el seu parlament ha insistit que "no es pot permetre que hi hagi gairebé cinquanta persones empresonades i més de mil de perseguides per la justícia".

 

 

El líder de la UGT, Camil Ros, ha assistit a la manifestació a títol personal. Comissions Obreres no s'hi ha adherit, però ha donat llum verda als seus afiliats per assistir-hi, com també ho ha fet Catalunya en Comú.

 

 

Cap a tres quarts de sis, diverses colles castelleres han aixecat pilars amb el lema "Llibertat" en diferents idiomes.

 

 

 

L'adhesió dels presos

Alguns presos han fet tuits d'adhesió a la manifestació i han animat a participar a la marxa:

 

 

 

 

 

 

Manifestacions de suport a Barcelona 26-O

Aquesta tarda, a Londres s'ha fet una manifestació en suport dels presos polítics i per la independència a Catalunya:

 

 

 

El mateix ha passat a Brussel·les. Hi ha hagut una manifestació independentista al barri de Molenbeek:

 

 

Mobilitat afectada

A Barcelona, la mobilitat s'ha vist afectada aquesta tarda per la manifestació. El trànsit estava tallat al carrer Marina i en alguns dels carrers adjacents. S'han desviat i limitat els recorreguts de 15 línies d'autobús i per això s'han habilitat estacionaments addicionals en alguns trams de carril bus de les avingudes Meridiana i Litoral.

Per aquest motiu es recomanava l'ús del transport públic i sobretot del metro. S'havia previst un reforç de trens i de personal fins que s'acabi la concentració. També amb motiu de la manifestació, la Sagrada Família s'ha tancat a partir de les 4 de la tarda.

 

ARXIVAT A:
Judici procésANCÒmnium CulturalProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut